Evru prete novi rizici

Pratite nas
Evro se danas spustio na novi 12-godišnji minimum u odnosu na dolar, a akcije na berzama evrozone dostigle su nove maksimume, budući da kompanije veruju da će uporno slabljenje evropske valute u odnosu na američku doprineti njihovoj zaradi, kao što će, sa druge strane, snažan dolar ugroziti profit američkih firmi.

Globalna finansijska tržišta su ove nedelje usredsređena na sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed), zakazan za sredu, a vrednost evra prema dolaru će nastaviti da utiče na kretanje akcija, ostalih valuta i obveznica, navode analitičari, a prenosi Rojters.

„Uz ovako snažan dolar uoči sastanka Feda, evru narednih dana nastavljaju da prete rizici koji bi mogli dodatno da obore njegovu vrednost, a njegovo eventualno jačanje biće ograničeno“, navode analitičari banke Unikredit.

Evro je danas ojačao za trećinu procenta, na 1,0530 dolara, nakon što je u jednom trenutku potonuo na 1,0457 dolara, što je njegov najniži nivo od januara 2003. godine.

Evro je od sredine 2014. izgubio gotovo četvrtinu vrednosti u odnosu na dolar, a prošle nedelje je pretrpeo najveći nedeljni pad od septembra 2011, oslabivši 3,2 odsto, pošto je Evropska centralna banka pokrenula program kupovine obveznica zemalja evrozone ukupne vrednosti 1,1 bilion evra.

Američka banka „Goldman Saks“ procenjuje da će evro do kraja 2017. vredeti 0,80 dolara.

Analitičari veruju da će Fed uskoro, prvi put od 2006, podići kamatne stope, a ekonomisti koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi nisu saglasni u mišljenju da li će do prvog podizanja stopa doći već u junu ili kasnije ove godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala