Trošimo više nego što zarađujemo

© Sputnik / Sladjana RadenkovicSrpsski dinar
Srpsski dinar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Domaćinstva u Srbiji su u četvrtom kvartalu 2014. mesečno prosečno raspolagala s prihodom od 59.174 dinara, dok su za ličnu potrošnju u proseku trošila 115 dinara više, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, od ukupnih prosečnih mesečnih raspoloživih sredstva po domaćinstvu, 95,7 odsto bili prihodi u novcu, a 4,3 odsto u naturi.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa sa 45,8 odsto, zatim slede penzije sa učešćem od 30,3 odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova sa 6,2 odsto, ostala primanja sa 4,4 procenta, i naturalna potrošnja sa 4,2 odsto učešća.

Za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji su u poslednjem kvartalu prošle godine prosečno trošila 59.289 dinara. Najveći deo izdataka za ličnu potrošnju je otišao na hranu i bezalkoholna pića — 38,1 odsto, i stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva — 16,6 odsto.

Slede izdaci za transport sa 8,4 odsto, ostali lični predmeti i ostale usluge sa 5,5 odsto, odeća i obuća sa 5,4 odsto, alkoholna pića i duvan sa 4,9 odsto, rekreacija i kultura sa udelom od 4,7 odsto, navodi se u saopštenju.

Podaci o ličnoj potrošnji su dobijeni anketom kojom se prikupljaju podaci o prihodima, rashodima i potrošnji domaćinstava, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala