Kiseljov: Rusija treba da napusti bespotrebnu evrocentričnost

© Sputnik / Evgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Kiseljov
Dmitrij Kiseljov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija treba da napusti bespotrebnu evrocentričnost i okrene se zemljama Istoka, pre svih Kini, smatra generalni direktor MIA „Rosija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov.

Na pres-konferenciji „Okretanje Aziji. Rusija — Kina: poslovna perspektiva“ izjavio je da smatra najvećom smetnjom u razvoju zemlje „prevelika evrocentričnost“ u shvatanju Rusa.

Kako je naveo Kiseljov, većina Rusa podsvesno doživljava Evropu pozitivno, jer „mi, kao deo Evrope, želimo biti Evropljani“.

„Evropa je već drugačija. Nema više te Evrope koja postoji u ruskoj svesti. Mnoge vrednosti o kojima se po inerciji govori u Evropi, više ne postoje u stvarnosti, nisu vredne za Evropu“, izjavio je on.

Pri tome, Evropa nije spremna da razume Rusiju, nije spremna da razume šta se desilo sa Krimom, šta se dešava u Ukrajini i uvodi sankcije, dodao je novinar.

„Imamo situaciju kada se silom ne osvaja ljubav. Međutim, snaga Rusije je u tome što ona nije samo evropska država“, naveo je on.

Kiseljov smatra da je Rusiji potrebno „da povrati rusku dušu koja je sposobna da se ujedini sa zemljama Istoka“.

„Istok — to je naš pravac. Rusi su to uvek mogli da rade. Uvek smo umeli da razumemo Istok, da razgovaramo i sarađujemo sa njim… Možemo se ostvariti u kineskom pravcu, u istočnom pravcu, u japanskom pravcu“, izjavio je novinar.

„Čini mi se da je to apsolutna sudbina Rusije. Mi to možemo ostvariti uz veliki kreativni unutrašnji rad“, dodao je Kiseljov.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala