Bivši komandant: Helikopteri nisu osposobljeni za akcije spasavanja

© AFP 2023 / STR / AFPDelovi helikoptera koji se srušio kod aerodroma Nikola Tesla
Delovi helikoptera koji se srušio kod aerodroma Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpukovnik u penziji Zlatomir Bogdanović rekao je da helikopteri tipa Mi-17 nisu osposobljeni za zadatke spasavanja u lošim vremenskim uslovima.

On je za specijalizovani portal „Tango siks“ rekao da helikopteri Mi-17 imaju sisteme za precizno sletanje, ali da oni nikada nisu bili korišćeni.

„Treba da znate da nema ko to da ih nauči, jer niko u vojsci to nije radio. Kao bivši komandant i nosilac zlatnog letačkog znaka to odgovorno tvrdim“, rekao je Bogdanović, bivši komandant eskadrile kojoj su pripadali vojnici poginuli u padu helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu u Beograd.

On je dodao i da posada nikada nije imala priliku da leti u vremenskim uslovima podjednako lošim kao što su bili oni koji su prouzrokovali pad helikoptera.

„Pilot sam helikoptera Mi-8, Mi-17 i Mi-24. Bio sam komandant ove eskadrile četiri godine, a leteo sam sa Mi-8 26 godina. Treba da znate da Mi-8 nema ništa od opreme za instrumentalno letenje, ima zabranjen ulazak u oblake i let u njima“, zaključio je Bogdanović za „Tango siks“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala