Rumunski ministar finansija osumnjičen za korupciju

© AP Photo / Vadim GhirdaRumunski policajac ispred suda
Rumunski policajac ispred suda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti u Bukureštu pokrenule su krivičnu istragu protiv ministra finansija Darijusa Valcova zbog sumnji da je trgovao svojim uticajem. U odvojenom slučaju korupcije priveden uticajni gradonačelnik i još tri osobe.

Darijus Valcov je danas ispitan zbog sumnje da je, dok je bio gradonačelnik Slatine, favorizovao lokalnog poslovnog čoveka za ugovor za javne radove, za šta je dobio oko dva miliona evra u u periodu između 2010. i 2013. godine. Valcov je odbacio sve optužbe, javlja Beta.

U odvojenom slučaju danas je priveden i Marijan Vangelije, poznat po svom donedavnom uticaju u vladajućoj Socijaldemokratskoj stranci.

Vangelije je osumnjičen za primanje mita, pranje novca i zlopotrebu položaja, a još troje osumnjičenih da su radili s njim u dosluhu su takođe privedeni.

U slučaju Vangelije tužioci takođe ispituju da li je uzimao proviziju od 20 odsto od svih ugovora koje je potpisivao kao gradonačelnik od 2007.

Procenjuje se da su ugovori sklopljeni u periodu od 2007. do 2015. godine bili vredni dve milijarde leja (450 miliona evra).

Vangelije (47) je smatran uticajnim članom vladajuće stranke dok nije izbačen posle upućivanja otvorene kritike premijeru Viktoru Ponti.

Njegova devojka, poslanica Oana Nikulesku-Mizil, takođe je ispitana. Ona i Vangelije su negirali da su radili bilo šta nezakonito. Nikulesku-Mizil je posle ispitivanja rekla da će napustiti Parlament.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala