Ciprasu preostalo još nekoliko dana da izvuče zemlju sa ivice provalije

© AP PhotoZastave Grčke i EU na Grčkoj ambasadi u Briselu
Zastave Grčke i EU na Grčkoj ambasadi u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Aleksis Cipras mogao bi odvesti Grčku u propast, budući da mu je preostalo još svega nekoliko dana kako bi izvukao zemlju sa ivice provalije, piše američki list „Volstrit Džurnal“.

„Prošlo je tri meseca od kada je Cipras dobio bitku za prevremene izbore, a šest nedelja od kako je postao premijer. Za to vreme, grčka privreda je potonula“, navodi se u članku američkog lista.

Slabašan oporavak grčke privrede je, prema pisanju „Volstrita“, prekinut iznenada, pri čemu su poreski prihodi pali za preko milijardu evra ispod cilja za decembar i januar, banke su izgubile depozite od preko 20 milijardi evra, neotplaćeni krediti beleže rast, a investicije su odložene.

Grčka - Sputnik Srbija
Grčka nudi dodatni predlog reformi

„Grčka vlada bi u svakom trenutku mogla ostati bez novca. Niko, međutim, ne zna kada će se to dogoditi, jer je zvanična Atina zabranila zvaničnicima iz evrozone da pregladaju njene finansijske knjige. Pojedini zvaničnici sumnjaju da čak ni grčki ministar finansija, Janis Varufakis, nema pravu sliku stanja“, navodi se u tekstu.

Američki list dodaje da je Varufakisov kredibilitet toliko uzdrman „da ga u evrozoni jedva uzimaju za ozbiljno“.

Izlazak Grčke iz evrozone bi doneo velike probleme, zbog čega se većina zakonodavaca u evrozoni nada da će Atina naposletku uvažiti pravila evrozone i ostati u monetarnoj uniji, ukazuje se dalje.

„Odluka o tome u velikoj meri više nije u rukama evrozone. Da bi Grčka ostala članica, treba da se desi jedna od dve stvari: ili da se Cipras odrekne mnogih predizbornih obećanja, ili da se Grčka odrekne Ciprasa. Za sada ni jedno, ni drugo ne izgleda verovatno“, zaključuje se u tekstu „Volstrit Džurnala“.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala