Udruženje: Više od 500 nestalih Srba još nije pronađeno

© Foto/Brankica RistićUdruženje nestalih i kindapovanih na KiM
Udruženje nestalih i kindapovanih na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Udruženje nestalih i kindapovanih na KiM saopštilo je danas da je i nakon 17 godina još uvek nepoznata sudbina oko 525 ljudi. Do danas je sahranjena 361 osoba za čije ubistvo, kako kažu, niko nije odgovarao.

I pored mnogobrojnih susreta sa domaćim i međunarodnim predstavnicima vlasti, do danas nismo uspeli da saznamo istinu, poručili su iz Udruženja koje je konferencijom „Oteta istina“ obeležilo 15 godina od osnivanja.

Predsednica Udruženja Verica Tomašević podsetila je prisutne na činjenicu da je od 1998. do kraja decembra 2000. godine prijavljeno na hiljade kidnapovanih, nestalih, ubijenih, kao i da je izvršeno etničko čišćenje Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

Sve to se, prema njenim rečima, desilo posle 10. juna 1999. godine nakon potpisane Rezolucije SB UN 12 44 koja je garantovala bezbednosti i sigurnost svim građanima.

© Foto/Brankica Ristić"Ubico biće ti oprošteno samo mi kaži gde si mu kosti zakopao...", reči su majke koja 16 godina traga za sinom
Ubico biće ti oprošteno samo mi kaži gde si mu kosti zakopao..., reči su majke koja 16 godina traga za sinom  - Sputnik Srbija
"Ubico biće ti oprošteno samo mi kaži gde si mu kosti zakopao...", reči su majke koja 16 godina traga za sinom

„U tom periodu dogodio se nezapamćen zločin — trgovina organima otetih Srba i ostalih potvrđen izveštajem Izvestioca Saveta Evrope Dika Martija“, rekla je ona i dodala da je porodicama žrtava potrebna ozbiljna pomoć institucija države i podrška medija.

„S pravom tražimo suđenja po međunarodnom pravu a ne da budemo žrtve dvostrukih aršina“, izjavila je Tomaševićeva.

Zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine Specijalnog suda Miroljub Vitorović rekao je da nije optimista da će se istina do kraja nekada saznati.

„Zločini su činjeni tako da su oni koji su to radili preduzeli gotovo sve da se tela nikada ne pronađu. Evo samo jednog primera, na osnovu čoveka koji je po sopstvenom prizanju učestvovao u jednom takvom zločinu“, rekao je on i ispričao kako su Srbi odvođeni u jedan podrum u Gnjilanu gde su iscrpljivani i mučeni, a potom su njihova tela komadana.

„Kada su Albanci sa svojim timom pretražili to jezero, prema njihovom izveštaju nije bilo ničega. Mi se time nismo zadovoljili i angažovali smo holandske spasioce da ponovo pretraže jezero i oni su konstatovali da je lokacija u jezeru zatrpana sa dva metra đubreta“, rekao je Vitorović. Prema njegovim rečima, jedno od mesta gde su bacani ostaci tela je i Livadsko jezero.

Nestali Srbi - Sputnik Srbija
Srbi sa Kosmeta: Tužićemo Unmik

On je dalje naveo da su holandski spasioci mrežom pokušali da đubre izvuku iz jezera, ali su naišli na bombu, pa je operacija zaustavljena.

„To samo govori o tome da su oni koji su počinili te zločine dobro osmislili kako da prikriju tragove“, rekao je Vitorović.

Na konferenciji su govorili i viši kustos Muzeja genocida Nenad Antonijević koji je rekao da je potrebno da Narodna skupština izglasa poseban zakon kojim bi se porodice nestalih i kidnapovanih zaštitile, dok je Milorad Trifunović, koordinator Udrženja iz Kosovske Mitrovice, istako da u vladi Kosova i dalje sede oni koji su zločine činili.

„Četiri godine čekamo da počnu iskopavanja grobnica u jamama u privatnim rudnicima na Kosmetu i ništa. Deca onih koji su nestali očeve znaju samo sa slika, a to su mladići devojke koje danas imaju po 17 godina“, naveo je Trifunović.

Iako su bili najavljeni, na konferenciji se nisu pojavili ni šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ni ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao ni Veljko Odalović, koji rukovodi kancelarijom za nestala lica.

Iz Udrženja su poručili da im je žao što se ovi zvaničnici nisu odazvali njihovom pozivu, i rekli da nisu dobili zvaničan odgovor od njih zašto nisu došli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala