Na Mont Everest iz fotelje (Video)

© Flickr / Joe HastingsMont Everest
Mont Everest - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija Gugl predstavila je virutelnu turu po regiji Everest u Nepalu, koja je dom najviših planinskih vrhova na svetu. Turisti će iz svojih fotelja moći da „posete“ jedan od najnedostupnijih predela, koje je retko ko imao priliku da vidi.

Pored Mont Everesta, Guglov projekat „Strit vju“ omogućio je „kućnim“ turistima da vide i nacionalni park Sagarmata, utočište budističkih monaha koji su prepoznatljivi po sviranju specifičnih instrumenata u podnožjima snežnih vrhova Everesta, pokraj tirkiznoplavih i ledenih reka.

Projekat uključuje oko 45.000 panoramskih snimaka najudaljenijih himalajskih sela u kojima žive pripadnici etničke grupe Šerpa. Ekipe iz Gugla i nepalske neprofitne organizacije „Stori sajkl“, predvođeni vodičem Apom Šerpom zaputili su se u jedanaestodnevno pešačenje do vrha Mont Everesta kako bi zabeležili ove divne kadrove. Koristeći razne objektive, uključujući i „riblje oko“, zabeležili su mnoštvo budističkih hramova, himalajskih sela, bolnica i škola, a ono što je posebno interesantno je da su građevine slikane i iznutra i spolja.

Apa Šerpa, iskusni vodič po Mont Everestu kaže da je tu planinu prepšačio više od 20 puta, uzduž i popreko, i dodao da je to jedan od najrizičnijih poslova na svetu. On kaže da svi u svetu znaju šta je Mont Everest, ali jako malo njih zna kako je težak život u tim selima. Prema njegovim rečima, većina Šerpasa rade kao turistički vodiči za strance koji su željni pustolovina po Mont Everestu.

„Mi, Šerpasi, nadamo se da će ovaj projekat promovisati naš zavičaj i na taj način povećati priliv sredstava kako bi se unapredio edukativni sistem u našim krajevima, pa da sledeće generacije imaju mogućnost da se bave i drugim poslovima, koji nisu toliko opasni“.

Apa Šerpa dodaje da zahvaljujući „Strit vju“ projektu sada svi mogu da prošetaju šerpaskim selima i shvate da je ljudima koji tu žive potrebna pomoć. Šerpa se nada da će njegov narod jednog dana prikupiti dovoljno sredstava za izgradnju novih škola i bolnica.

„Moj san je da jednog dana nepalska deca neće morati da rizikuju svoje živote radeći kao vodiči ili portiri na ovoj okrutnoj planini, već da će imati bolje obrazovanje i mogućnost da izaberu svoj životni poziv“, poručio je Šerpa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala