Srbija i Bugarska - završetak koridora, proširenje saradnje

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDRosen Plevneliev
Rosen Plevneliev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od ogromne je važnosti da se održi i proširi saradnja sa Bugarskom, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Bugarske Rosen Plevneliev kaže da Sofija pruža kategoričnu podršku Srbiji na putu ka EU.

Predsednik Bugarske Rosen Plevneliev doputovao je u Beograd, gde mu je, uz vojne i državne počasti i intoniranje himni dve države, priređen svečani doček.

Mnogo oblasti za saradnju sa susedom

Predsednik Nikolić je na zajedničkoj konferencija za novinare u Palati "Srbija" rekao da je izuzetno zadovoljan što Srbija ugošćava predsednika Bugarske.

"Zadovoljan sam što se nakon moje posete Sofiji u septembru 2013. godine uspostavila postojana i sadržana komnukikacija predsednika dve države", naveo je Nikolić.

Predsednik kaže da je od ogromne važnosti da održimo saradnju sa Bugarskom, kao graničnim partnerom koji pruža Srbiji punopravnu podršku na putu ka EU.

"Saglasni smo da radom proširimo saradnju, uspešno završimo sve projekte, osmislimo nove, a sve u cilju ostvarenja boljeg standarda naših građana", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije dodao je da postoji još dosta prostora za unapređenje i saradnju dveju zemalja, pogotovo u oblasti poljoprivrede, energetike, prekogranične saradnje.

"Auto-put Dimitrovgrad-Sofija će Srbiju i Bugarsku trajno stavti na mapu najznačajnijih saobraćajnih komunikacija u Evropi", navodi Nikolić, javila je Radio-televizija Srbije.

Predsednik Srbije podsetio je da mnogo građana Bugarske živi u Srbiji, a to je, kako je kazao, ono što naročito povezuje Srbiju i Bugarsku.

"Srbija će uvek podržavati održanje njihovog indentiteta", naglasio je Nikolić.

Plan za nove granične prelaze

Rosen Plevneliev je zahvalio predsedniku Nikoliću na pozivu i najtoplijem prijemu.

Bugarski predsednik istakao je da je Nikolićeva poseta Sofiji pre godinu i po dana ono što Bugarska mnogo ceni.

"Hoćemo da produbimo odnose, a danas se Balkan oslobađa duha koji je bio stavljen tokom vekova. Otvorene su nove mogućnosti na biletaralnom i međunarodnom planu", naveo je bugarski predsednik.

Prema njegovim rečima, Bugarska pruža kategoričnu podršku Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

"Početak pregovora 2014. godine je istorijski trenutak za Srbiju ali i čitav region. Čestitam Srbiji to dostignuće", naglasio je Plevneliev i dodao da je Sofija spremna da sa Srbijom podeli svoje iskustvo. 

Bugarski predsednik je rekao da postoji plan da se ove godine održi zajednička sednica vlada dveju zemalja.

Auto-put koji bi povezao Sofiju i Niš je, kako kaže, od strateškog značaja u nacionalnom i regionalnom planu.

Plevneliev je dodao da je Srbija ubrzala radove na izgradnji deonice na "Koridoru 10" prema bugarskoj granici i da je danas dobio uveravanja da će ona krajem 2016. godine biti u funkciji.

"I Bugarska odgovorno radi, investirala je 350 miliona evra u deonicu 'Koridora 10' na bugarskoj teritoriji i ona će za nekoliko meseci biti u funkciji", istakao je Plevneliev.

Prema njegovim rečima, Bugarska je spremna da krene u izgradnju "Južnog toka" ako se Evropska komisija i Rusija dogovore o sprovovođenju evropskih zakona.

Plevneliev je dodao da postoji plan za nove granične prelaze kako bi se dao podsticaj trgovini i preduzetnicima u pograničnim oblastima obe zemlje.

Kada je reč o položaju bugarske manjine u Srbiji, Plevneliev je rekao da je tokom razgovora sa Nikolićem dobio uverenje da će Beograd i Sofija zajedno raditi kako bi se toj nacionalnoj manjini u Srbiji garantovala osnovna prava.

Bugarska manjina most između dve zemlje

Predsednik Bugarske sastao se i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Vučić je istakao u razgovoru sa Plevnelievim da bugarska nacionalna manjina u Srbiji predstavlja most između dve zemlje.

Vučić i Plevneliev su razgovarali o evropskim integracijama Srbije, a gost iz Sofije je istakao da Bugarska podržava evropski put Srbije i spremna je da sa Srbijom podeli iskustva iz svojih pregovora sa EU.

Srpski premijer i bugarski predsednik saglasni su da je potrebno povećati ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu dveju zemalja.

Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti energetike, posebno o pitanju gasnog interkonektora.

Premijer Vučić rekao je da je srpsko tržište otvoreno za nove investicije iz Bugarske, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala