MMF produžio aranžman s Ukrajinom na četiri godine

© AFP 2023Međunardoni monetarni fond
Međunardoni monetarni fond - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je danas četvorogodišnje produženje aranžmana sa Ukrajinom vrednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče sa ivice ekonomske provalije.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard navela je u saopštenju da će novim aranžmanom biti podržana ekonomska stabilizacija i reforme širokog spektra u Ukrajini.

Ministarka finansija Ukrajine Natalija Jaresko rekla je ranije danas da vlada u Kijevu očekuje da u narednim danima dobije pet milijardi dolara od MMF-a.

Kredit Ukrajini je produžen pod uslovom da vlada primeni duboke strukturalne reforme i smanji potrošnju, prenosi Beta.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
MMF će možda uvećati pomoć Ukrajini do 40 milijardi dolara

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče je potpisao mere za drastično smanjenje potrošnje i odobrio je promene poreskog sistema.

„Ovim je u potpunosti ispunjena ukrajinska strana sprazuma sa MMF-om“, rekao je danas Porošenko na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa švedskim premijerom Stefanom Levenom.

Lagardova je pozdravila „snažnu posvećenost Ukrajine reformama“.

„Održali su fiskalnu disciplinu u veoma teškim uslovima, dozvolili su prilagođavanje kursa, i povećali maloprodajnu cenu gasa“, navela je Lagardova u saopštenju.

Ona je dodala da će biti preduzete mere za zaštitu najsiromašnijih.

Cene usluga porasle su prethodnih nedelja za sve, a inflacija je uticala na pad vrednosti plata.

Vladin budžet za 2015. zasnovan je na onome što mnogi analitičari veruju da je optimistična prognoza o padu ekonomije od 5,5 odsto.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
Ukrajina ove godine mora da isplati MMF više od 1,4 milijarde dolara

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, prethodne godine je dodatno bila opterećena ratom na istoku zemlje.

Jareskova je u prošlomesečnom intervjuu za agenciju AP procenila da je konflikt u Ukrajini potrošio 20 odsto ukrajinske ekonomije.

Porošenko je naveo da će pozitivna odluka MMF-a otvoriti put većoj podršci, uključujući i Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

SAD su obećale Ukrajini kredit od dve milijarde dolara, a EU od 1,8 milijardi evra.

Švedska se obavezala da će dati 175 miliona evra u beskamatnim kreditima u narednih sedam godina, rekao je Porošenko na konferenciji za novinare sa Levenom.

On je dodao da je paket pomoći za izvlačenje Ukrajine iz ekonomske krize sada dostigao 40 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala