Uljanov: Moskva ima pravo da postavi nuklearno oružje na Krim

© Sputnik / Igor ZaremboVojnik na straži
Vojnik na straži - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva ima pravo da na Krim postavi nuklearno oružje, ali to nam u ovom trenutku nije u planu, kaže šef Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov.

„Naravno, Rusija ima pravo da postavi nuklearno oružje na svoju teritoriju, ukoliko smatra da je to neophodno“, istako je Uljanov.

„Ja ne znam ništa o planovima da se oružje postavi na Krim, ali pretpostavljam da imamo pravo to da učinimo. Međutim, Kijev na to gleda drugačije“, rekao je Uljanov novinarima u Moskvi.

Moskva - Sputnik Srbija
Rusija se povukla iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju

Komentarišući povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), Uljanov je rekao da je Moskva spremna za novi sporazum o kontroli tog naoružanja u Evropi.

"Spremni smo da razmotrimo takvu mogućnost i da povedemo odgovarajuće pregovore o novom sporazumu koji bi bio prilagodjen novoj realnosti", rekao je Uljanov, dodavši da bi se novim sporazumom "uzeli u obzir interesi Rusije".

Uljanov je izrazio žaljenje zbog toga što zemlje NATO nemaju volje za pregovore o novom sporazumu.

CFE jedan je od ključnih dokumenata kojima se definiše bezbednost u Evropi posle završetka "Hladnog rata".

Rusija koja se protivi širenju NATO ka njenim granicama, i dalje je potpisnica, ali je decembra 2007. suspendovala svoje učešće u porazumu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala