Hilari Klinton koristila privatni mejl jer joj je tako bilo lakše

© REUTERS / Brendan McDermidHilari Klinton
Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je danas da je tokom mandata koristila privatni mejl za zvaničnu prepisku jer joj je tako bilo lakše, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Klintonova je, međutim, dodala da „bi bilo bolje“ da je imala dva odvojena imejl naloga — za privatnu i poslovnu poštu, prenosi Beta.

„Smatrala sam da će korišćenje jednog imejl naloga biti jednostavnije; očigledno to nije tako funkcionisalo“, rekla je Klintonova na konferenciji za novinare.

Ona je, međutim, dodala da poverljiva dokumenta nije slala sa privatnog imejl naloga, kao i da je njeno korišćenje privatne elektronske pošte dozvolio Stejt department.

Bivša državna sekretarka izjavila je da su ona i njeno osoblje doneli odluku o tome šta bi se moglo podvesti pod privatnu prepisku, kada je Stejt department tražio arhivirane mejlove bivših sekretara države.

„U potpunosti sam poštovala svako pravilo“, istakla je ona i dodala da je izbrisala hiljade ličnih mejlova, uključujući i one o planovima za venčanje njene ćerke i majčine sahrane.

Istakla je da je „ogromna većina“ njenih mejlova u vezi sa službovanjem u Stejt departmentu automatski snimana, jer su oni predstavljali prepisku sa drugim vladinim zvaničnicima.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Hilari Klinton kršila propise u Stejt departmentu

Klintonova je koristila i mejl sa privatnog servera, instaliranog za njenog supruga, bivšeg predsednika Bila Klintona, u njihovoj porodičnoj kući u Njujorku, koji je nadgledala tajna služba.

Ona je novinarima rekla da će sadržaj tog naloga ostati privatan.

Stejt department je saopštio da će mejlove bivše državne sekretarke, oko 55.000 štampanih stranica, objaviti nakon što ih pregleda.

Na odvojenoj konferenciji za novinare, portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će pregled mejlova Klintonove najverovatnije trajati mesecima, dodajući da će delovi mejlova u kojima se otkrivaju bitni državni podaci, od trgovinskih tajni do osetljivih nacionalnih bezbednosnih informacija, biti redigovani, u skladu sa preporukama Zakona o javnim dokumentima.

Prema američkom federalnom zakonu, prepiska zvaničnika smatra se vladinim dokumentima.

Klintonova je viđena kao potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsedničke izbore 2015.

Na konferenciji za novinare, ona se nije bliže izjasnila o mogućoj trci za novog predsednika SAD.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala