Mali: „Beograd na vodi“ je transparentan i podložan kritikama

© Foto : Zvanični sajt NIS-a Gradonačelnik Beograda Siniša Mali
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve što se radi na projektu „Beograd na vodi“ je transparentno i podložno kritikama, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali, dodajući da nadležni planiraju da u projekat uključe sve arhitehte koji mogu da mu doprinesu.

„Otvoreni smo za sva mišljenja i ideje stručnjaka koji žele najbolje za naš grad i planiramo da uključimo sve arhitekte koji mogu da doprinesu ovom projektu koji je značajan i za celu Srbiju“, rekao je gradonačelnik.

Mali je dodao da se u javnosti „pojavilo mnogo neistina i dezinformacija“ i da je važno da građani znaju da je „sve što se radi transparentno i podložno kritikama“.

Gradonačelnik Beograda je u Skupštini grada razgovarao o projektu s predstavnicima Akademije arhitekture Srbije koja je prošle nedelje pozvala na hitno obustavljanje tog projekta.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, dve strane su se složile da je važno voditi dijalog o ovako važnom projektu.

Beograd na vodi  maketa - Sputnik Srbija
Leks specijalis za „Beograd na vodi“

Mali je rekao i da područje priobalja reke Save sada izgleda potpuno drugačije, jer je u toku raščišćavanje terena.

„Iseljeno je 88 porodica, a iz baraka su se uselili u stanove. Niste mogli da čujete nijednu negativnu kritiku od njih“, naglasio je Mali, prenosi agnecija Beta.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Mihajlo Mitrović napomenuo je da se u istoriji uvek dešavalo da novi projekti naiđu na nerazumevanje građana, piše u saopštenju gradske uprave.

„Sve što je novo, nailazi na ovakvu reakciju javnosti. Ogromna i fenomenalna je stvar što se raščistio prostor Savskog amfiteatra“, rekao je Mali.

On je dodao da su i njega kritikovali kada je gradio Geneks kulu na Novom Beogradu, a da ga sada hvale, kao što je bio slučaj i s autorima Palate Albanija i Beograđanke.

Mitrović je izrazio zadovoljstvo što je gradonačelnik otvoren za dijalog sa ovim udruženjem i naglasio da se nada da će Grad Beograd moći da uključi još stručnjaka u projekat, piše u saopštenju.

Beograd na vodi  maketa - Sputnik Srbija
Arhitekte traže hitnu obustavu projekta „Beograd na vodi“

Sastanku su prisustvovali i glavni gradski urbanista Milutin Folić, direktor Zavoda za urbanizam Grada Beograda Nebojša Stefanović, sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i Branko Bojović i Miloš Raonić iz Akademije arhitekture Srbije.

Akademija arhitekture Srbije upozorila je 5. aprila Vladu Srbije i beogradske vlasti da će biti „najdirektnije odgovorne za haos“ koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta „Beograd na vodi“.

To udruženje od 40 članova, među kojima je 17 profesora Univerziteta, sastavljeno od stvaralaca koji su poslednjih 60 godina planirali, projektovali i gradili u Beogradu, gradovima Srbije i širom sveta, pozvalo je Vladu i gradske vlasti da „hitno“ obustave taj projekat.

Mali: Za Beograd na vodi nužan leks specijalis

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je leks specijalis koji bi trebalo da se donese za projekat „Beograd na vodi“ neophodan da bi se rešili imovinsko-pravni odnosi na zemljištu planiranom za izgradnju, kao i za stvaranje preduslova za početak radova.

On je za B92 rekao da je to redovna procedura kojom se uređuju imovinsko-pravni odnosi i ocenio da će se donošenjem zakona stvoriti jedinstvena građevinska parcela.

„Sam zakon određuje fer nadoknadu za građanje koji su živeli na tom mestu. Mi smo do sada uklonili 166 objekata koji su uglavnom bili nelegalni, ostalo je još oko 80 koji moraju da se uklone do leta kada će početi izgradnja“.

Gradonačelnik Siniša Mali nije želeo da priča o detaljima ugovora sa investitorima, koji još nije potpisan.

„Pregovori nisu jednostavni, radi se o projektu vrednom 3,5 milijardi evra i zbog toga se ne iznose detalji iz ugovora sa investitorima, ali se sve što se dešava na terenu, radi dobro kako bi radovi na izgradnji počeli do leta“ kazao je Mali.

Siniša Mali je rekao da ceo rizik izgradnje preuzima investitor, jer Srbija daje, kako je rekao, „čistu zemlju“, a investitori ulažu finansijska sredstva.

„Cilj nam je da najlepši deo Beograda vratimo u život, da sklonimo udžerice i prazne parkirane vagone“ rekao je Gradonačelnik.

On je napomenuo da je danas razgovarao s predstavnicima Akademije arhitekata Srbije i istakao da je razgovor bio konstruktivan, odbacujući tvrdnje stručne javnosti da je „Beograd na vodi“ loš projekat.

„Ovo je stvar koja će pokrenuti Srbiju, važan je i za Beograd i za celu Srbiju“ kazao je Mali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala