Dačić i Pusićeva o razmeni zatvorenika

© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić boravi danas i sutra u službenoj poseti Zagrebu, na poziv prve potpredsednice vlade i ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić.

Šef srpske diplomatije trebalo bi da se sastane i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem, sa predsednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom, kao i predstavnicima Srba u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačićeva koleginica, šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić najavila je da će sa svojim gostom razgovarati i o slučaju hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića, koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin.

„Ima nekoliko pitanja koja bi se mogla pomaknuti na ovom sastanku, a jedno od njih je i slučaj Veljka Marića. To je jedno humanitarno pitanje i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka“, rekla je Pusićeva, a prenosi Beta.

© Flickr / UN WomenPusić: Ne vidim razloga zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika
Pusić: Ne vidim razloga zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika - Sputnik Srbija
Pusić: Ne vidim razloga zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika

Povodom izjave predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca da je najizglednije da slučaj Veljka Marića bude rešen razmenom zatvorenika, Pusićeva je rekla da je moguće da Dačić dođe s takvim predlogom, u slučaju da postoji neki srpski državljanin koji je u sličnoj situaciji.

„Ne vidim razloga zašto Vlada ne bi pristala na razmenu zatvorenika“, dodala je Vesna Pusić.

Ona je ukazala da to ne rešava šire pitanje regionalne jurisdikcije koju je je Srbija uvela time što se proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

„Regionala jurisdikcija je nešto što inače ne postoji i to ćemo rešavati kroz proces prilagođavanja Srbije evropskim standardima“, objasnila je Pusićeva.

Ona je ponovila da Hrvatska neće postavljati posebne kriterijume za Srbiju tokom pregovora o ulasku u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala