Mandat suda za OVK najmanje pet godina

© AFP 2023Kosovo Priština
Kosovo Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni sud za tretiranje zločina Oslobodilačke vojske Kosova, a koji je inicirao Savet Evrope 2011. godine, imaće mandat od najmanje pet godina, navodi se u amandmanima koje je usvojila kosovska vlada.

Predviđa se formiranje specijalnog veća ustavnog suda, a osim specijalizovanih veća, predviđena je i kancelarija specijalnog tužioca, piše Koha ditore, prenosi Radio-televizija Srbije.

U finalnoj verziji dokumenta, koji je kosovska vlada uputila skupštini, a njeno predsedništvo juče prosledilo ustavnom sudu na razmatranje — ukinut je deo po kome se automatski produžava mandat Euleksa. Pomenut je i početni mandat Specijalnog suda od pet godina, prenosi list.

Konstatuje se da konačna verzija ustavnih amandmana koji se odnose na Specijalni sud nije identična onima s početka godine koje je Evropska unija prosledila kosovskim institucijama. Izvršene su neke izmene, ali nije uzeta u obzir većina primedbi kosovskog tehničkog tima.

Tako će u okviru ustavnog suda postojati Specijalno veće, sastavljeno od trojice međunarodnih sudija. To veće će odlučivati samostalno, i neće se konsultovati sa sastavom ustavnog suda.

„Skupština Kosova je primila materijal o ustavnim izmenama od vlade Kosova u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i ovaj materijal će biti poslat ustavnom sudu kako bi se videlo da li su predloženi amandmani u skladu sa ustavom Kosova”, rekao je juče Kadri Veseli, predsednik kosovske skupštine posle sastanka skupštinskog rukovodstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala