Novac iz vremena Aleksandra Makedonskog pronađen u Izraelu

© AP Photo / SANA, ilustracijaNovac u vreme Aleksandra Velikog
Novac u vreme Aleksandra Velikog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovaj pronalazak mogao bi da bude jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića severnog Izraela u poslednjih nekoliko godina. Prema rečima izraelskih vlasti, predstoji dugo istraživanje tajni pećine.

Uprava za starine Izraela saopštila je da je na severu te zemlje pronađen je sef sa kovanicama iz vremena Aleksandra Makedonskog, prenose izraelski mediji.

U skrovištu su pronađeni retki novčići, srebrni i bronzani artefakti stari više od dve hiljade godina. Dragocenosti su pronašli speleolozi u jednoj od najvećih i dobro sakrivenih pećina na severu zemlje.

Pored kovanica, pronađene su i keramičke posude, a na nekima od njih obrazovali su se mineralni pećinski ukrasi — stalagmiti. Svi pronađeni predmeti bili su sakriveni u tkanini.

Prema izveštaju izraelske uprave, ovaj pronalazak mogao bi da bude jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića severnog Izraela u poslednjih nekoliko godina.

Pre mesec dana istraživači su takođe pronašli skladište s dragocenostima u luci drevnog grada Cezareje.

Zakon Izraela o starinama propisuje da svi arheološki artefakti pripadaju državi. Ako neko ne prijavi da je pronašao neku drevnu dragocenost, prisvoji je ili proda, smatra se da je izvršio zločin za koji može da bude osuđen i na pet godina zatvora.

Aleksandar Makedonski, ili Aleksandar Veliki, jedan je od najvećih vojskovođa i državnika drevnog sveta. Imperija koju je stvorio u osvajačkim pohodima prostirala se od Dunava do Inda i bila je najveća država Starog sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala