Svedok: Muslimani u okolini Srebrenice međusobno se ubijali

© AP Photo / sreenshot/ICTYRatko Mladić u Hagu
Ratko Mladić u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Odbranu od optužbe za genocid u Srebrenici general Ratko Mladić nastavio je danas pred Haškim tribunalom preko svedoka Bojana Subotića, koji je sugerisao da su se, posle pada enklave u julu 1995, muslimani međusobno ubijali.

Po optužnici, Vojska Republike Srpske, kojom je tada komandovao general Mladić (72) organizovano je ubila oko 7.000 muslimanskih muškaraca, koji su se predali u danima pošto su srpske snage ušle u tu zonu pod zaštitom UN, 11. jula 1995.

Svedok Subotić, koji je tada je bio vojni policajac u zaštitnom puku Glavnog štaba VRS, opisao je kako su mu se, posle par sati okršaja, 13. jula 1995, predale stotine od „hiljadu“ muslimanskih „vojnika“ iz šuma u okolini Srebrenice, prenosi Beta.

Neki od tih Muslimana, kako je izjavio, obavestili su ga potom da njihovi „komandanti“ u šumi „ubijaju one koji žele da se predaju“, poimence pominjući Zulfu Tursunovića, zamenika komandanta 28. divizije Armije BiH Nasera Orića.

Subotić je posvedočio da je u šumi, u koju su ga kasnije povela dvojica zarobljenika, zatekao „užasan prizor“ od „oko 500 tela muslimanskih boraca“.

„Ona nisu bila na jednom mestu, već u radijusu od 300 do 500 metara.“

„Negde su bila dva tela, negde 10, negde 50…Rane su bile nepravilne, kao od mina..bombi, malo je bilo ustreljenih ljudi…Već se osećao neprijatan miris, velika je vrućina bila… Moguće je da se sve desilo tokom noći i jutra.“

Naznačio je da je „iz tog smera, tog jutra čuo jaku vatru“ i da mu „nije bilo jasno šta se dešava, jer tu nije bilo naših jačih jedinica“.

Po Mladićevom svedoku, dok je, sa svojim vojnicima i dvojicom zarobljenika, pokušavao da na sigurno prenese „petoricu-šestoricu“ ranjenih Muslimana, pronađenih na tom mestu, zarobila ih je grupa od oko 200 stotine muslimanskih boraca.

„Onda se vratio jedan od mojih zarobljenika koji je rekao da im ja pomažem. Ja sam im rekao da su se drugi predali i pitao hoće li i oni. Oni su pristali, pobacali oružje i pošli s nama… Ne znam ni danas kako se to izdešavalo“, ispričao je Subotić.

Sve zarobljene muslimane, prebacio je po naređenju, na fudbalski stadion u selu Nova Kasaba, gde ih je obišao i general Mladić.

Subotić, koji je precizirao da je bio „na tri-četiri metra“ od generala, negirao je tvrdnje svedoka tužilaštva da su srpski vojnici, u Mladićevom prisustvu, na igralištu ubili jednog muslimanskog zarobljenika. „Ne, to se nije desilo, dok je Mladić bio, a ne znam ni da je bilo ubistvo“.

„Rukovao se sa zarobljenicima, pričao im o Aliji (Izetbegoviću), ratu i rekao im da će biti razmenjeni. Nama je dao striktno naređenje da vodimo računa o zarobljenicima; da se svi zarobljeni popišu; da će doći neki autobusi i da se predaju civilnoj policiji u Bratuncu“, izjavio je Subotić, prisećajući se da mu je Mladić tada naredio: „Mali, da svaki stigne u Bratunac“.

Svedok je rekao i da je zarobljenicima pre puta u Bratunac podelio oko 150 vekni hleba, koje je oduzeo iz okolnih srpskih pekara, zbog čega su ga pekari kasnije tužili.

Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, zarobljeni muslimani su iz Bratunca 14. jula 1995. godine bili prebačeni na više lokacija kod Zvornika, gde su ih srpske snage sistematski streljale.

Tužioci će Subotića unakrsno ispitivati naknadno, budući da su za sutra zakazani iskazi svedoka odbrane preko video-veze. General Mladić optužen je i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992–1995.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala