„Ničije dete“ najbolji film 43. FEST-a

© Foto : YouTube printscreen Scena iz filma „Ničije dete“ Vuka Ršumovića
Scena iz filma „Ničije dete“ Vuka Ršumovića - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ničije dete“ dobitnik je „Beogradskog pobednika“ za najbolji srpski film, a nagradu „Viktor“ za najbolji strani film dobio je „Vuk“ Nadžija Abua Novara.

Film Ničije dete reditelja Vuka Ršumovića dobitnik je nagrade Beogradski pobednik“ za najbolji srpski film, objavio je danas žiri 43. festivala FEST.

Predsednik žirija programa Srpski film Miljenko Jergović izjavio je večeras da je većina filmova u selekciji snimljena gotovo bez sredstava, sa velikim entuzijazmom onih koji su na njima radili.

Na svakoj od projekcija osetio sam poštovanje prema ljudima koji su u gotovo nemogućim uslovima uspeli da snime filmPrema odluci žirija, nagradu za najbolji debitantski film dobilo je ostvarenje Varvari reditelja Ivana Ikića. Nagrada za najbolji scenario pripala je Srđanu Koljeviću za film Branio sam Mladu Bosnu“.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Denis Murić, koji je tumačio glavnu ulogu u filmu Ničije dete, dok je za najbolju glumicu proglašena Sonja Kovačević za ulogu u filmu Tmina.

Najbolji domaći reditelj, po oceni žirija 43. FEST-a, je Dušan Milić, reditelj Travelatora, a nagrada žirija otišla je filmu Isceljenje Ivana Jovića.

Nagradu Viktor za najbolji strani film u međunarodnoj takmičarskoj selekciji dobio je film Vuk Nadžija Abua Novara.

Predsednica žirija međunarodne selekcije Neda Arnerić izjavila je da je presrećna izborom i da su članovi žirija videli 15 izuzetnih filmova, i da im je bilo teško da se odluče koga da nagrade.

Nagradu za najbolji strani debitantski film dobio je film '71 Jana Demanža, za scenario je nagrađen film Vuk, za glavnu mušku ulogu Emir Hadžihafizbegović za ulogu u filmu Takva su pravila, dok su za glavnu žensku ulogu nagradu podelile glumice filma Diši Lu de Laž i Žozefin Žapi.

Za režiju je nagrađen Tim Kreger za film Savet Ptica, koji je dobio i specijalnu nagradu za fotografiju. Nagradu međunarodnog žirija dobio je ruski film Budala Jurija Bikova.

U konkurenciji za treći takmičarski program „Granice, koji je posveta počecima FEST-a, sa kontroverznim, arthaus filmovima koji pomeraju granice u tematskom i stilskom smislu bilo je 12 fimova. Specijalno priznanje žirija dobio je „Vidim, vidim" Veronike Franc, a najbolji film programa „Granice je „Samuraj Tila Klajnerta.    

Scena iz filma Isceljenje - Sputnik Srbija
„Isceljenje“ – film koji menja život

Nagradu publike dobio je argentinski film Divlje priče Damijana Šifrona. Specijalno priznanje Nebojša Đukelić dobio je film Travelator Dušana Milića, a glavnu nagradu Nebojša Đukelić dobilo je Ničije dete.

Na ovogodišnjem Festu, koji je revijalni karakter zamenio takmičarskim, od 27. marta, prikazan je izbor najboljih ostvarenja svetske kinematografije — 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije.

Publika je mogla da vidi oskarovce i pobednike stranih festivala, autorske i kontroverzne filmove iz celog sveta, kao i domaća ostvarenja, među kojima su bile premijere filmova Ničije dete i Enklava.

Na otvaranju FEST-a, Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljen je srpskoj glumici Mileni Dravić, kao i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala