Junker predložio formiranje vojske EU

© Flickr / European People's PartyŽan Klod Junker
Žan Klod Junker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je predložio formiranje evropske vojske, u svetlu zategnutih odnosa Zapada i Rusije zbog ukrajinske krize.

Evropska vojska omogućila bi konstruktivno suočavanje sa opasnostima na grancama EU i njom bi uspešno bile odbranjene evropske vrednosti, rekao je Junker u intervjuu nedeljniku Velt am zontag, koji je objavljen danas.

On je ocenio da bi zajednička vojska 28 zemalja EU omogućila racionalnije vođenje evropskih vojnih troškova.

Slika Evrope dramatično je poljuljana. Kada je reč o spoljnoj politici, stiče se utisak da nas ne uzimaju za ozbiljno, rekao je on.

Predlog o formiranju zajedničke evropske vojske verovatno se neće dopasti zemljama koje se suprotstavljaju daljim evropskim integracijama, među kojima je i Velika Britanija, ali je ta ideja u Nemačkoj već naišla na izvesnu podršku, navodi agencija Frans pres, prenosi Beta.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen nedavno je izjavila da je sigurna da će njena deca ili unuci doživeti Sjedinjene evropske države, koje će imati zajedničku vojsku.

Nemački zvaničnik Norbert Retgen je listu Velt am zontag rekao da je vojska EU evropska vizija čije je vreme došlo.

Taj list je objavio i da bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana u ponedeljak u Briselu treba da predstavi izveštaj o novim strategijama evropske odbrane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala