EU: Bez novih sankcija Rusiji

© Sputnik / Artem Žitenjev / Uđi u bazu fotografijaMogerinijeva izrazila podršku dvojici premijera za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji
Mogerinijeva izrazila podršku dvojici premijera za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, i letonski šef diplomatije Edgars Rinkevičs, poručili su sa neformalnog ministarskog sastanka u Rigi da se „situacija u Ukrajini blago popravlja i da zasad nema potrebe razmatrati nove sankcije Rusiji“.

„Nismo ni blizu zadovoljni, ali situacija se malo poboljšala“, izjavio je Rinkevičs.

On je kazao da je na sastanku pažljivo saslušan izveštaj generalnog sekretara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Lamberta Zanijea o sprovođenju sporazuma iz Minska i situaciji na terenu.

„Primirje je krhko, ali se kako-tako održava, a počelo je i povlačenje teškog naoružanja“, naveo je letonski ministar i dodao da stoga nije bilo potrebno razmatrati dalje kaznene mere prema Rusiji.

Mogerinijeva je istakla da EU ne žali da zauzme konfliktni stav, već pre svega inistira da se sporazum potpuno primeni.

Ona je na pitanje da li se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu uopšte može verovati, odgovorila:

„Podsećam da su i Putin i ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisali sporazum u Minsku. Nemamo iluzija i znamo da potpis ne garantuje primenu, ali nećemo samo sedeti i čekati, nego ćemo svakodnevno naporno raditi na tome da se sve što je dogovoreno sprovede“, izjavila je ona.

Rinkevičs je upozorio da bi kršenje sporazuma od strane ustanika sankcije vratilo na sto.

„Ukoliko bi došlo do zauzimanja novih teritorija, vratićemo se diskusiji o sankcijama“, rekao je on i zaključio da je EU na ovom skupu demonstrirala doslednost i jedinstvo u odnosu na ukrajinsku krizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala