Dačić traži podršku EU za što skorije otvaranje poglavlja

© AFP 2023Ivica Dačić presedavajući OEBS-a
Ivica Dačić presedavajući OEBS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Iviča Dačić pozvao je danas ministre spoljnih poslova članica EU i kandidata za članstvo na sastanku u Rigi da podrže što skorije otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i Unije.

Dačić je rekao da Srbija put ka članstvu u EU, što je i njen prvi strateški prioritet, sagledava kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, u skladu sa evropskim vrednostima i standardima.

On je dodao i da je veoma ohrabren što je EU utvrdila novi pravac delovanja prema balkanskom regionu, čiji je čilj jačanje povezanosti, pre svega na ekonomskom i infrastrukturnom planu, i privlačenje investicija, koje su ključ razvoja.

Dačić je povodom predsedavanja Srbije OEBS-om ove godine rekao kako je njegovom agendom dominirao i nastavlja da dominira konflikt u i oko Ukrajine“.

Teško naoružanje DNR - Sputnik Srbija
EU i OEBS traže pun pristup posmatračima na istoku Ukrajine

Preko milion ljudi je raseljeno, više od pet i po hiljada ubijeno i preko 12.000 ranjeno. Krajnje je vreme da se mir ustali“, naglasio je on i dodao da paket mera dogovorenih u Minsku 12. februara predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koji vodi ka smirivanju na istoku Ukrajine“.

On je ocenio da se primirje postignuto sredinom februara uglavnom poštuje, ali da su potrebni dodatni napori svih strana da bi ono postalo održivo i trajno i da bi se omogućilo povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta.

Trilateralna kontakt grupa i Specijalna posmatračka misija konstatovale su izvestan napredak u pogledu povlačenja teškog naoružanja, ali je Dačić naveo da do sada nije bilo prilike da se to verifikuje, jer je za to neophodan potpuno neometan pristup čitavoj teritoriji i pojedinim lokacijama, uključujući zgrade“.

Ivica Dačić presedavajući  OEBS-a - Sputnik Srbija
Uskoro produžetak misije OEBS-a u Ukrajini

Mandat Specijalne posmatračke misije ističe 21. marta i vodimo pregovore o njegovom produženju. Postoji načelna saglasnost da mandat bude produžen za 12 meseci, ali su još uvek otvorena neka pitanja u vezi sa finansiranjem“, dodao je Dačić.

On je, takođe, rekao da će Specijalna posmatračka misija OEBS-a nastaviti da patrolira na lokacijama na ukrajinskoj strani granice, ali je ukazao da će te aktivnosti zavisiti od bezbednosne situacije na terenu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala