Petoro mrtvih u terorističkom napadu u Maliju

© REUTERS / Souleymane Ag AnaraMali, članovi MNLA, separatističke grupe Tuareg
Mali, članovi MNLA, separatističke grupe Tuareg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Petoro ljudi ubijeno je rano jutros u napadu na noćni klub u glavnom gradu Malija Bamaku, a sumnja se da se radi o terorističkom napadu u trenutku kada se malijska vlada nalazi u ključnoj fazi mirovnih pregovora sa ekstremistina na severu zemlje. Osude stižu iz celog sveta.

U napadu na noćni klub ubijena su tri Evropljanina i dva Malijca, prenose svetske agencije. Dvoje osumnjičenih je uhapšeno, saopštio je izvor iz malijske policije, ali identiet i nacionalnost osumnjičenih nisu objavljeni.

Oni se nalaze u procesu ispitivanja, rekao je izvor agencije AFP, dodajući da su počeli da iznose interesantne informacije.

Prema navodima policije, do napada je došlo pošto je najmanje jedan napadač ubrzo nakon ponoći ušao u klub i restoran La Teras, koji se nalazi u naselju Hipodrom, delu Bamaka popularnom među dijasporom, i otvorio vatru.

Ovo je teroristički napad, mada čekamo da se slučaj razjasni, izjavio je jedan policajac agenciji AFP.

List Komba iz Bamaka objavio je na svom sajtu da su muškarac i žena ostvorili vatru iz teškog oružja dok je treći napadač stražario na ulazu, ali, kako navodi AFP, ta informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

U deo Bamaka u kome se dogodio napad stiglo je više stotina policajaca, ali u prvom trenutku nisu svi očevici hteli da svedoče zbog straha od odmazde.

© AFP 2023Oland osudio napad
Oland osudio napad - Sputnik Srbija
Oland osudio napad

Francuski predsednik Fransoa Oland najoštrije je osudio ovaj kukavički napad, navedeno je u saopštenju iz njegove kancelarije. Ambasada Francuske u Bamaku poručila je svim francuskim državljanima u tom gradu da budu oprezni ako moraju da izađu iz kuće.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnder je izjavio da je moguće da se radi o terorističkom napadu, prenosi Rojters.

Na severu Malija ima etničkih sukoba i u toku je pobuna islamista. Taj deo zemlje se bori za stabilnost i mir od državnog udara 2012. godine.

Džihadisti povezani sa Al Kaidom držali su pod kontrolom tu pustinjsku oblast veličine Teksasa više od devet meseci. U vojnoj intervenciji 2013. godine, predvođenoj Francuzima, oni su delimično proterani iz tog regiona.

Ta zapadnoafrička država se bori i sa ekstremističkim pokretom Tuareg, koji se od 1962. godine do danas četiri puta pobunio. Oni se sukobljavaju sa malijskom vojskom oko ove teritorije koju zovu Azavad i tvrde da je njihova domovina.

Međutim, sukobi na severu zemlje do sada nisu uticali na svakodnevni život u Bamaku, gde živi 1,8 miliona stanovnika i teroristički napadi su bili retka pojava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala