Četvoro uhapšenih zbog ubistva Nemcova

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaPristalice partije Borisa Nemcova na maršu u Moskvi
Pristalice partije Borisa Nemcova na maršu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još dvoje osumnjičenih, pored Zaura Dadajeva i Anzora Gubaševa, uhapšeni su danas zbog sumnje da su umešani u ubistvo ruskog političara Borisa Nemcova, rekao je agenciji RIA portparol Saveta bezbednosti ruske Republike Ingušetije.

Dvojica prvobitno optuženih za ubistvo ruskog opozicionara Borisa Nemcova su, prema nekim podacima, već priznali da su učestvovali u ovom zločinu, objavio je „Komersant pozivajući se na svooje izvore.

Anzor Dadajev i Zaur Gubašev nalazili su se u kolima koja su napustila most nakon ubistva Nemcova. Oni su uhapšeni u noći između petka i subote.

„Komersant navodi da je glavnu ulogu u pronalaženju optuženih imala savremena oprema.

Advokat Nemcova Vadim Prohorov rekao je da mu nisu poznata imena osumnjičenih za ubistvo ruskog opozicionara.

„Ne znam ništa o tim ljudima, rekao je Prohorov.

On je napomenuo da su ta imena vrlo česta u južnim ruskim republikama, tako da bi bilo veoma teško pretpostaviti koje su nacionalnsti.

„Zaista mi nije jasno šta bi islamisti sa Severnog Kavkaza mogli imati protiv Nemcova. Naravno, sve verzije treba istražiti, ali one moraju biti zasnovane na dokazima, istakao je advokat.

Iako se najpre govorilo da kamere te kobne noći nisu radile, potom da su pronađeni snimci loši, zahvaljujući najsavremenijoj opremi islednici su uspeli da dobiju odličan snimak i ubice i saučesnika koji je sedeo za volanom automobila kojim su pobegli.

Na osnovu dobijenih snimaka, istraga je najpre našla autoomobil, a zatim i ljude koji su ga koristili u poslednje vreme, kao i biološki materijal koji je poslužio kao dokazni materijal prilikom hapšenja.

Dvojica muškaraca privedena su ranije danas pod sumnjom da su ubili ruskog političara Borisa Nemcova, saopštili su bezbednosni zvaničnici. Uhapšeni će se pred sudom pojaviti sutra ili u ponedeljak.

Ana Duricka - Sputnik Srbija
Devojci Borisa Nemcova prete smrću

Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je danas da su dvojica osumnjičenih uhapšena u istrazi ubistva Borisa Nemcova.

„Tokom današnje akcije uhapšena su dva osumnjičena za izvršenje ovog zločina — izvesni Anzor Gubašev i Zaur Dadajev. O tome je informisan šef države, rekao je Bortnikov.

Bortnjikov je naveo da oba osumnjičena dolaze iz južnog ruskog regiona Severni Kavkaz, nestabilne oblasti u kojoj besne pobunjeništvo i kriminal.

Mediji u međuvremenu prenose izjavu neimenovanog izvora upoznatog sa istragom koji tvrdi da su uhapšeni mogući izvršioci ubistva. Taj izvor je rekao da je istraga odmah posle ubistva imala materijala da otkrije izvršioce.

Automobil u kom se sakrio osumnjičeni nađen je blagovremeno. U automobilu su nađeni biomaterijali, što je pomoglo da mu se uđe u trag. Pored toga, istražni organi su dobili dovoljno jasne fotografije osumnjičenih, proučivši snimke uličnih video kamera, naveo je taj izvor.

Mesto ubistva Borisa Nemcova - Sputnik Srbija
Snimljene ubice Nemcova (Video)

Pored toga, dodao je, pomogao je i biling telefonskih razgovora.

„Rano je staviti tačku na taj predmet, pošto treba da budu nađeni organizatori i naručioci zločina, izjavio je on.

Osumnjičeni treba prvi put da stanu pred sud u nedelju ili ponedeljak.

Nemcov, bivši zamenik ruskog premijera, koji je ranih 2000-ih postao zapažena opoziciona figura, ubijen je u centru Moskve 27. februara, dok je sa ukrajinskom manekenkom šetao preko mosta, nedaleko od Kremlja.

Zločin istražuju zajedničke specijalne jedinice, sastavljene od policije FSB i Istražnog komiteta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala