Profesionalna orijentacija za srednjoškolce

© Sputnik / Miloš ĆurčinProfesionalna orijentacija srednjoškolaca
Profesionalna orijentacija srednjoškolaca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojavljivanjem novih profesija u skladu sa tehnološkim napretkom, svakim danom se sve više ističe potreba za profesionalnom orijentacijom kod dece uglavnom u srednjoškolskom uzrastu. Tim povodom je u Beogradu održan Festival karijere, u organizaciji centra Inventiva, na kome je mladima predstavljeno mnoštvo zanimanja i profesija.

Cilj festivala je da motiviše mlade koji pohađaju srednju školu da se aktivno bave pitanjem karijere kako bi na vreme počeli da razmišljaju čime žele da se bave i koji su to poslovi u Srbiji najtraženiji. Na Festivalu karijere, koji je okupio oko 400 srednjoškolaca iz cele Srbije, održano je nekoliko radionica čiji je cilj bio da učenici upoznaju i razgovaraju sa mladim ljudima koji su uspešni u svojim poslovima i na taj način bolje se upoznaju s tim šta neki posao uopšte znači i na šta treba obraćati pažnju prilikom odabira buduće profesije. Direktorka centra Inventiva Jelena Dimitrijević rekla je za Sputnjik da je u proteklih 11 meseci, koliko traje projekat, otvoreno 15 Karijernih info-centara koji rade u sklopu Kancelarija za mlade u 15 opština u Srbiji, od kojih je pet u Beogradu. Ona je rekla da je do sada obuku prošlo oko 5.000 mladih širom Srbije, a samo informisanje o zanimanjima je dobilo oko 20.000 učenika srednjih škola.

„To govori da Kancelarija za mlade u okviru opština ima veliki potencijal da se na jedan neformalan način priđe mladim ljudima kako bi se započeo proces vršnjačkog savetovanja, odnosno da mladi savetuju mlade šta raditi dalje vezano za pitanje izbora svoje profesije“, rekla je Dimitrijevićeva.

Prema njenim rečima, model savetovanja srednjoškolaca razlikovao se od opštine do opštine. U nekim kancelarijama su gostovali pedogozi i psiholozi, dok su u drugim savetovanja držala studenti, rekla je Dimitrijevićeva i dodala da je sve rađeno u dogovoru sa fakultetima sa kojih su ti studenti dolazili.

Diplomirani andragog Marijana Pejović, koja ujedno radi i kao trener na radionicama, rekla je za Sputnjik da je svaka srednja škola koja je učestvovala u ovom projektu opredelila u proseku tridesetak zainteresovane dece sa treće godine školovanja da prođu kroz ovaj program. Ona kaže da program podrazumeva petofazni model profesionalne orijentacije. Svaka faza je bila pokrivena sa jednom do dve radionice u kojima su deca imala određene zadatke sa ciljem da kroz aktivno učešće u radionicama sami dođu do zaključka šta im najviše odgovara, odnosno koja je to profesija u skladu sa njihovim interesovanjima, sistemima vrednosti, ali i da nauče kako da se informišu o budućem zanimanju, kao i o školama i fakultetima gde bi nastavili školovanje.

Jedan od polaznika programa Filip Šarić, koji pohađa srednju ekonomsku školu u Subotici rekao je da je program veoma koristan za mlade koji nisu sigurni čime žele da se bave u budućnosti.

„Ja se dvoumim između glume i psihologije, a razgovor sa jednim producentom mi je mnogo pomogao da shvatim šta posao glume zaista podrazumeva i šta je sve potrebno da bih postao glumac“, rekao je Filip.

Svako ko je zainteresovan da učestvuje u ovom programu i ima od 17–30 godina može da se javi jednom od karijernih info-centara ili da se informiše o radionicama na njihovom veb-sajtu „sentarinventiva.rs“. Inače, ovaj projekat podržava i finansira Ministarstvo omladine i sporta Srbije, a cilj je aktivna podrška mladima u planiranju u upravljanju karijerom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala