Novi projekat u Rafineriji Pančevo

© WikipediaGeneralni direktor Gasprom Srbija Kiril Albertovič Kravčenko
Generalni direktor Gasprom Srbija Kiril Albertovič Kravčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je da će ove godine otpočeti izgradnja postrojenja duboke prerade u Rafineriji Pančevo koja će doprineti tome da to postrojenje dospe u sam vrh rafinerija u jugoistočnoj Evropi.

Ovaj projekat će koštati više od 300 miliona dolara.

Kravčenko je Radio-televiziji Srbije rekao da su dogovorene specijalne cene za primarni benzin i gas i da je to jedna od osnovnih uloga u vezi sa spasavanjem „Petrohemije“.

„Osim toga, mi smo usaglašavali strategiju uz podršku revizorske kuće, kompanije ’Mekinzi‘ za razvoj ’Petrohemije‘ u budućnosti. Sada zajedno sa Vladom, a Vlada ima vodeću ulogu, pratimo pregovore sa strateškim partnerom. Naša uloga ovde je da maksimalno pomažemo Vladi da nađe strateškog partnera uz našu pomoć“, precizirao je on.

Kravčenko je rekao da je na osnovu odluke Vlade sa Ministrstvom energetike potpisan Memorandum kojim će biti regulisani dugovi preduzeća koja duguju NIS-u. Deo dugova, većinom kamata, je otpisan, a deo dugova biće konvertovan u akcije „Petrohemije“. Deo dugova, kako je napomenuo, biće vraćen određenom dinamikom u naredne dve i po godine.

Kravčenko je rekao da je urađena studija izvodljivosti za postrojenje duboke prerade u Rafineriji Pančevo.

„Pre nedelju dana smo potpisali preliminarni sporazum sa potencijalnim partnerom za izgradnju. Uradili smo i dodatno planiranje i izradu papira. Izvođač radova je kompanija CBI, koja je već gradila postrojenje u Rafineriji Pančevo. Plan je da ove godine otpočnemo aktivnu realizaciju ovog projekta koja će trajati tri godine i koštati više od 300 miliona dolara. Nadam se da ćemo do početka 2019. taj projekat završiti. To će dići našu Rafineriju u sami vrh rafinerija u jugoistočnoj Evropi“, objasnio je on.

Na pitanje da li je tačno da su MOL i INA tražili da prerađuju naftu u Rafineriji Pančevo i šta bi taj posao značio za NIS, Kravčenko je rekao da od njega niko nije ništa tražio i da nema takve informacije.

„Mi smo u pricipu spremni, analiziramo preradu različitih tipova nafte, a ako bude isplativo, nema veze odakle ćemo je dobiti“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala