BiH je bila škola za lidere Al Kaide

© REUTERSGrafit Islamske države u Bosni
Grafit Islamske države u Bosni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bosna i Hercegovina je bila leglo za vrbovanje terorista, rekao je bivši terorista a današnji obaveštajac britanskih službi, Saudijac Ajmed Din u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Din je u opširnom intervjuu 1998. godine, kada je pobegao od Al Kaide i okrenuo se borbi protiv terorizma, izložio shemu funkcionisanja terorista koje je nekada predvodio Osama bin Laden, prenosi Dnevni avaz.

Otkrio je da se znatan broj ljudi iz vrha piramide borio u BiH tokom građanskog rata. A poznato je da su se strani borci okupljali u odredu „El Mudžahedin“.

Din je bio tinejdžer kada je BiH napadnuta. S prijateljem Halidom el Hadžom, koji je kasnije postao lider Al Kaide u Saudijskoj Arabiji, odlučio je da se priključi mudžahedinima, prenosi Radio-televizija srbije.

Opisao je život u brdima BiH, s puškom AK-47. Rekao je da je u kampovima za obuku učio o ratnim taktikama i vojnim manevrima.

„A bio sam zajedno s ljudima drugih nacionalnosti kojima je bio zajednički jedan faktor — svi su bili muslimani. I svi su bili tu da bi učestvovali u džihadu kako bi se odbranio jedan narod“, rekao je Din.

Kaže da je pred kraj rata počeo da primećuje da su njegovi saborci počeli da usvajaju antizapadni osećaj da međunarodna zajednica kuje zaveru protiv muslimana u BiH.

„Zbog toga su počeli osećati da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do dalje radikalizacije, pa im je lako bilo da se transformišu iz mudžahedina u džihadistu“, objašnjava Din

Jasno je ukazao: „BiH je bila škola u kojoj su rođeni mnogi talentovani lideri Al Kaide“.

Grafit Islamske države u Bosni - Sputnik Srbija
Arapski džihadisti u BiH opasnost za Evropu

Jedan od njih je Halid Šeik Muhamed, optužen da je osmislio napade na SAD 11. septembra, istakao je Din.

Ukazuje i da je jednom Halid Šeik Muhamed izrazio razočarenje što će posle rata u BiH biti formirana sekularna vlada, a ne šerijatska vlast. Izneo je stav da treba razmišljati o drugom frontu za borbu za islama te oživiti duh džihada u muslimanskom svetu.

„Mislim da je taj njegov mali govor bio prvi pokazatelj da se džihad od instrumenta za borbu za muslimane pretvorio u instrument obaranja režima i terorističkog rata. I protiv Amerike i protiv interesa te zemlje u regionu“, rekao je Din.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala