„Esmark“ ipak u igri?

Pratite nas
Američka kompanija „Esmark“ saopštila je da je zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom i da joj je cilj da je privatizuje do 20. juna 2016. godine.

Predstavnici kompanije „Esmark“ veruju da će uprkos nedavnom neslaganju sa Vladom Republike Srbije, biznis plan i profesionalni tim menadžera pružiti najbolju budućnost za Železaru.

„Ostajemo posvećeni onome što smo naveli prošlog meseca u pregovorima. Napravljen je korak napred sa Srbijom i naš tim menadžera je spreman da uđe u ŽŽelezaru kako bi je oživeo“, navodi se u saopštenju „Esmarka“.

U međuvremenu, ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da ga raduje što je više kompanija zainteresovano za upravljanje Železarom Smederevo, među kojima je i američki „Esmarak“.

Sertić je rekao da je „Esmarak“ već upoznat s dokumentacijom o poslovanju Železare, ali da je dobro što neće biti jedini učesnik na tenderu.

On je podsetio da 6. marta ističe rok za dostavljanje ponuda za tender za izbor kompanije koja će preuzeti upravljanje Železarom Smederevo i istakao da očekuje da će ceo proces biti završen u naredne dve do tri nedelje.

Madžar: Esmark nije nedosledan

Komentarišući navode da je „Esmark“, i posle neuspešnih pregovora i dalje zainteresovan za upravljanje Železarom, ekonomista Ljubomir Madžar u razgovoru za Sputnjik ističe da u ponašanju te kompanije nema ničeg nedoslednog.

„Iz činjenice da im onaj prvi aranžman nije odgovarao, ne sledi da im neće odgovarati neki drugi aranžman. To su dve potpuno različite pogodbe i sasvim je moguće da ova pogodba bude prihvatljiva za Esmark, čak iako ona prethodna nije bila“, kaže Madžar.

Madžar naglašava da je suština u tome da „Sartid“ ne može da posluje bez gubitka. Taj gubitak je veliki i naivno je očekivati da bilo ko preuzme „Sartid“ pod tim okolnostima.

„I zbog toga mi moramo razumeti da je zatvaranje Železare jedini način da se gubitak otkloni. Ako zbog drugih razloga i interesa Železara treba da nastavi da radi, u tom slučaju država je jedini subjekt koji taj gubitak može da pokrije. I to mora da se ugradi u sve aranžmane koji bi se pravili povodom ‘Sartida’“, ističe Madžar.

Profesionalni menadžment za spas Železare

Pregovori Vlade Srbije s „Esmarkom“ o prodaji Železare sredinom februara neuspešno su okončani jer je, kako je saopšteno, ponuda te kompanije bila neprihvatljiva – nije bilo garancija da će „Esmark“ sačuvati obrtni kapital i zaposlenost.

Posle neuspešnih pregovora, Vlada je raspisala javni poziv za menadžerski tim koji bi upravljao Železarom.

Planirano je da da u timu bude 12 menadžera koji imaju zadatak da povećaju prodaju, uvedu nove tehnologije i poboljšaju poslovanje Železare, pod punim nadzorom Republike Srbije kao vlasnika kapitala.

Esmark Stil logo - Sputnik Srbija
„Esmark“ tuži slovačkog biznismena zbog sabotaže privatizacije Železare

Kamaraš predvodi menadžerski tim?

U medijima su se, u međuvremenu, pojavile spekulacije da će menadžment Železare Smederevo predvoditi slovački biznismen Petar Karamaš, vlasnik kompanije „Pikaro“ u Košicama.

Prema nezvaničnim informacijama, američki „Esmark“ i slovački „Pikaro“ imali su zajedničku strategiju za preuzimanje 80 odsto kapitala srpske čeličane po kojoj bi „Esmark“ proizvodio čelik i obezbeđivao tržište, dok bi Slovaci bili zaduženi za sirovine.

Zbog mimoilaženja budućih poslovnih partnera i pregovori sa Vladom Srbije krenuli su nizbrdo. Amerikanci su povećali zahteve i umesto 200 miliona dolara kao garanciju za kredit za nabavku sirovina, udvostručili su sumu.

Pregovarački tim Vlade Srbije takođe je insistirao na garancijama, kako bi bilo sprečeno da „Esmark“ ne napusti Srbiju čim potroši zalihe sirovina.

Železara je inače prvi put prodata posle stečaja u martu 2003. Američkom „Ju-Es stilu“ za 23 miliona dolara. Do početka 2012. bila je veliki izvoznik i ostvarivala 13 odsto ukupnog srpskog izvoza.

Srpska Vlada otkupila je u januaru 2012. godine Železaru od „Ju-Es stila“ za simboličan jedan dolar. U međuvremenu, raspisana su dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala