Dualno obrazovanje po švajcarskom modelu

© Sputnik / Aleksej Nikoljski / Uđi u bazu fotografijaPostoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više.
Postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći da sarađujemo što je moguće više. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred Srbijom je ozbiljna reforma obrazovanja koja će doneti promene već sledeće godine, izjavio premijer Aleksandar Vučić. Vučić je rekao da neće biti povećanja PDV-a, da se traži rešenje za petrohemijski kompleks i da je jedino rešenje za sportske klubove privatizacija.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nakon fiskalne konsolidacije „najozbiljnija“ reforma biti reforma obrazovanja.

Učincima u obrazovanju, ali i u ostalim sektorima, Vlada će se baviti krajem aprila, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle formalnog otvaranja Kopaonik biznis foruma.

„(Ministar obrazovanja Srđan) Verbić to odlično zna i verujem da će imati snage da to teško pitanje pokrene, to je najozbiljnija reforma koja nam predstoji posle mera fiskalne konsolidacije“, istakao je Vučić.

Premijer očekuje „velike promene“ u sferi obrazovanja za 2016/2017. godinu, što će Srbiju približiti razvijenim zemljama sveta.

Vučić je na Biznis forumu rekao i da će u Srbiji uskoro početi da se primenjuje dualno obrazovanje, po uzoru na Nemačku i Švajcarsku.

Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno - Sputnik Srbija
Vučić: Ako se ovako nastavi, biće dobrog rebalansa budžeta

Najveći problem biće sa petrohemijskim kompleksom

Vučić je ocenio da će najveći problem prilikom prve revizije aranžmana s Međunarodnim monetranim fondom u maju, biti petrohemijski kompleks.

On je rekao da se traže rešenja i da se očekuje da će za petrohemijski kompleks, odnosno kompanije „MSK“, „Petrohemija“ i „Azotara“ biti zainteresovani investitori iz Rusije i Mađarske.

Vučić je precizirao da će za „Petrohemiju“ biti potrebno ulaganje od 120 do 150 miliona evra. Što se tiče „Azotare“, Vučić je dodao, da će profitabilnu kompaniju imati onaj ko bude mogao da obezbedi jeftiniji gas, po ceni od 330 dolara po kubnom metru, a sada se plaća 400 dolara.

Neće biti povećanja PDV-a

Vučić je izjavio da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) zbog dobrih rezultata i budžetskog suficita od oko dve milijarde dinara u prva dva meseca, iako je povećanje PDV-a kao mogućnost postoji u sporazumu sa MMF-om.

„Da su nam rezultati lošiji, onda bi naša obaveza bila u skladu sa sporazumom sa MMF-om, da razmišljamo o povećanju PDV-a. Ovako, ne pada nam na pamet ne da razmišljamo, ni da to uzimamo u obzir“, kazao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da Srbija ima jednu od najnižih stopa PDV-a u okruženju.

Na pitanje novinara da li će biti povećane akcize na struju, Vučić je kazao da još nije doneta konačna odluka i da će se o tome razgovarati.

Jorgovanka Tabaković - Sputnik Srbija
Prioritet NBS niska inflacija i stabilan kurs

„Time ćemo se baviti kad završimo pitanje oko Železare. Da vidimo kako stoje bilansi Elektroprivrede Srbije (EPS) i šta je to što je EPS-u potrebno“, rekao je on dodajući da je uvođenje akciza predviđeno sporazumom sa MMF-om.

Vučić je dodao da Srbija ima „ubedljivo najjeftiniju struju u Evropi“, odnosno 30 odsto jeftiniju struju, nego zemlje koje imaju najjeftiniju struju u regionu.

Vučić je naveo da će sledeće nedelje obići železaru „Smederevu“, kako bi razgovarao sa radnicima te fabrike.

Jedino rešenje za klubove je privatizacija

Stadion FK Crvena zvezda - Sputnik Srbija
Srpski fudbal – pijanac koji se ne trezni decenijama

Vučić je rekao da je privatizacija jedino rešenje za sportske klubove Crvena zvezda i Partizan.

Premijer je na konferenciji za novinare, međutim, dodao da smatra da Srbija sada nema snage za to i da su se svi članovi Srpske napredne stranke povukli iz sportskih klubova Crvena zvezda i Partizan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala