Napredak u Ukrajini, očekuje se dodatno poboljšanje

© Sputnik / Nikolaj Lazarenko / Uđi u bazu fotografijaPregovori lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine u Minsku
Pregovori lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija u Ukrajini se poboljšava ali je potrebno dodatno poboljšanje, konstatovali su danas u telefonskom razgovoru francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Petro Porošenko, saopštila je danas Jelisejska palata.

„Razmotreno je stanje sprovođenja paketa mera usvojenog u Minsku 12. februara. Napredak je konstatovan, ali situacija treba da se poboljša“, navodi se u saopštenju.

Četvoro lidera dogovorili su se da zatraže od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da ima direktniju ulogu kako bi se poboljšala primena prekida vatre i povlačenje teškog naoružanja, i da daje dnevne izveštaje o njihovom sprovođenju, dodaje se u saopštenju.

Oni su takođe ocenili da bi oslobađanje zatvorenika i dostavljanje humanitarne pomoći trebalo da se sprovodi uz pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, navodi se u saopštenju i precizira da će se predstavnici ministarstava spoljnih poslova zemalja na koje se ovo odnosi sastati u petak da razmotre primenu paketa mera usvojenih u Minsku.

Rešenje ukrajinske krize je danas bio predmet intenzivne diplomatske aktivnosti i u Ženevi, tokom otvorene sednice Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala