Fifa razmišlja retroaktivno

© Foto : freeimages / colin bamfordFudbalski teren, ilustracija
Fudbalski teren, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvenstvo sveta u fudbalu 2022. godine, kako se ispostavilo, biće četiri dana kraće nego obično i trajaće 28 dana. Mundijal će biti prebačen za novembar-decembar i održan u vreme koje nikome ne odgovara jer su čelnici Fife odjednom „otkrili“ da leti temeperatura u Kataru dostiže i do 50 stepeni Celzijusa.

Činovnici Fifa došli su do neverovatnog „otkrića“ koje ih je pogodilo kao grom iz vedra neba. Ispostavilo se da je leti, kada se po planu održava prvenstvo, u Kataru neverovatno vruće, jer temperatura dostiže 50 stepeni Celizijusa.

Trčanje za loptom, u tom slučaju, preko terena više nije sport visokih dostignuća i zabava za publiku, već pravi smrtni rizik.

Konačna odluka je na izvršnom komitetu Fife, koji će se okupiti u Cirihu 19–20. marta, ali eksperti smatraju da je pitanje praktično rešeno, pa to čini situaciju skandaloznom.

U evropskim zemljama se upravo odvijaju nacionalna prvenstva, pa je njihovo pomeranje nemoguće zbog gustog rasporeda.

Zbog nove odluke Fife biće svima loše — i fudbalerima, i klubovima, i sponzorima, da ne govorimo o publici.

Ugovori za televizijski prenos mečeva evropskih prvenstava odavno su sklopljeni. Ko će platiti u tom slučaju štetu? Fifa?! Teško. A kako će se odraditi reklamni ugovori? Ili će Evropljani poslati na prvenstvo sveta umesto svojih zvezda nekakve neiskusne juniore, drugi tim?

Ono što je zanimljivo je da se sve ovo dešava u trenutku kada je za domaćina Mundijala izabran Katar.

Činovnici Fife su detaljno proučili ponude šeika za pripremu infrastrukture takmičenja, poboljšanje saobraćajne dostupnosti sportskih objekata i osiguranja bezbednosti, ali potpuno su zaboravili da se raspitaju za osobenosti klime.

A sada će svi morati da ispaštaju. Ako se setimo još i mnogih drugih skandala u Fifi, između ostalog finansijskih, nehotice se nameće zaključak da je ovoj sturkturi potrebna hitna reforma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala