Priznanje Kosova biće uslov za prijem Srbije u EU

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izjavila je da će u njenom narednom izveštaju o Kosovu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severu pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus — normalizovani odnosi sa Kosovom, na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU, rekla je Lunaček u intervjuu Kuriru.

Potpredsednica EP je istakla da Evropska unija više nikada neće prihvatiti novu članicu koja nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je to uradila s Kiprom.

Govoreći o svom izveštaju, ona je rekla da će u njemu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severu Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na severu finansira Unija.

Naglašavam neophodnost da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukturama, naglasila je Ulrike Lunaček.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala