Kurdski pobunjenici u Turskoj odbili da polože oružje

© AFP 2023Mladi kurdi
Mladi kurdi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurdski pobunjenici u Turskoj odbacili su danas poziv njihovog zatočenog vođe Abdulaha Odžalana da polože oružje, smatrajući da turska Vlada prvo treba da preduzme korake za jačanje demokratije i povuče iz Parlamenta sporni Nacrt zakona o bezbednosti.

Njihovo saopštenje objavila je danas prokurdska novinska agencija Firat.

Vođa turske Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulah Odžalan juče je iz zatvora uputio poziv kurdskim separatistima da polože oružje i omoguće definitivno okončanje tridesetogodišnjeg sukoba.

Odžalan ih je pozvao da održe kongres na proleće i donesu stratešku odluku o razoružanju.

Pobunjenici su u današnjem saopštenju rekli da već sprovode prekid vatre u okviru napora da okončaju tridesetogodišnju pobunu. Oni smatraju da turska Vlada treba da pokaže da je iskrena tako što će odustati od predloga zakona kojim se šire policijska ovlašćenja.

Odžalan od 1999. godine izdržava kaznu doživotnog zatvora u Imraliju u Turskoj, zbog terorizma. 

Pregovori o okončanju kurdske pobune, u kojoj je od 1984. poginulo oko 40.000 ljudi, počeli su pre dve godine, a dovedeni su u pitanje prošlog oktobra zbog stava turske konzervativne islamističke vlade prema sirijskom sukobu. Vlada je ipak pokušala da obnovi pregovore s Kurdima, u nadi da će u martu biti postignut sporazum o razoružanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala