Završen posmrtni marš u znak sećanja na Nemcova

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaPosmrtni marš U Moskvi
Posmrtni marš U Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ruskoj prestonici održan je posmrtni marš u znak sećanja na političara Borisa Nemcova, koji je ubijen u noći između petka i subote u centru grada. Ljudi su nosili zastave, cveće, portrete ubijenog. Oni koji su hodali na čelu povorke, u rukama su nosili pogrebnu traku sa natpisom: „Heroji ne umiru. Taj metak je namenjen svakom od nas“.

Kolona je krenula od metroa Kitaj Gorad po Moskvoreckom keju, da bi se završila na Velikom moskvoreckom mostu, gde je u noći 28. februara bio ubijen političar. Veliki broj učesnika je nosio ruske zastave sa pogrebnom lentom, a neki su i na odeći nosili crni flor.

Sat vremena nakon početka događaja, gradska uprava policije saopštila je da u maršu učestvuje 16.500  ljudi. Dok je na samom početku MUP ocenio da je broj učesnika oko 7.000 ljudi.

Organizatori su saopštili da je, u skladu sa njihovim očekivanjima, došlo oko 50.000 ljudi.

U prvim redovima kolone bili su lideri liberalne opozicije, bivši premijer Mihail Kasjanov, političari Genadi i Dmitrij Gudkov i Ilja Jašin.

Nekoliko hiljada policajaca zatvorilo je kretanje vozilima u nekoliko ulica u centru Moskve zbog pogrebnog marša koji je počeo u 15.00 časova po moskovskom vremenu.

Boris Nemcov - Sputnik Srbija
Objavljen snimak ubistva Borisa Nemcova (Video)

Opozicija se u subotu dogovorila sa moskovskim vlastima o održavanju posmrtnog marša koji će početi u 15.00 po moskovskom vremenu (13.00 po srednjeevropskom) od Kitaj goroda po Moskvoreckom keju, sa svraćanjem na Veliki moskvorecki most, gde je ubijen Nemcov.

Pres-služba MUP-a saopštila je da će policija preduzeti sve neophodne mere za očuvanje reda i bezbednosti učesnika akcije. Moskovske vlasti su pozvale učesnike posmrtnog marša da poštuju zahteve bezbednosti, a sa svoje strane su saopštili da će se postarati da događaj bude održan u skladu sa zakonom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala