Francuski parlamentarci u Siriji, Oland i Vals ljuti

© AFP 2023Fransoa Oland
Fransoa Oland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa francuskih parlamentaraca je posetila Damask, što je izazvalo gnev francuskog državnog vrha. Predvodnik delegacije tvrdi da je cilj posete Siriji bio da se sastanu sa „drugom stranom” i da se proceni situacija na terenu.

Predsednik Fransoa Oland osudio je posetu francuskih poslanika koja je predstavljena kao privatna inicijativa.

„Reč je o susretu francuskih parlamentaraca, za koji su sami sebe ovlastili, sa diktatorom koji je prouzrokovao jedan od najtežih građanskih ratova poslednjih godina", izjavio je francuski šef države Fransoa Oland tokom posete Filipinima.

Premijer Manuel Vals govori o „moralnoj grešci" parlamentaraca koji su se sreli sa „kasapinom".

Žerar Bapt, poslanik socijalista na vlasti koji je predvodio delegaciju, objasnio je da je cilj bio da se sastanu sa „drugom stranom" i proceni situacija na terenu.

Odgovarajući na pitanje medija da li je njihova poseta znak da sa Asadovim režimom ponovo može da se razgovara, on je rekao da je bio iznenađen brojem Amerikanaca koje je sreo u Damasku, uključujući i bivšeg generalnog tužioca američkog Vrhovnog suda.

„Nisam imao utisak da je reč o režimu koji se ruši. Mnoge evropske zemlje već imaju ambasade (u Damasku) što znači da smatraju da su kontakti mogući sa Asadovim režimom", rekao je Bapt, koji rizikuje da bude izbačen iz Socijalističke partije.

On je objasnio da je reč o građanskom ratu u kome ogromnu ulogu imaju spoljni akteri i da bombe koje pogađaju civile dolaze sa obe strane.

Francuska je prekinula odnose sa sirijskim predsednikom pre tri godine, kada je povela inicijativu za bombardovanje Damaska koju je u poslednji čas sprečila ruska diplomatija.

Pariz je tražio način da utiče na Rusiju kako bi promenila stav i odobrila vojnu akciju. Francuske diplomate su čak pomišljale da bi Srbija mogla da odigra posredničku ulogu sa Moskvom, ali su brzo odustale od te ideje.

Francuska nije zadržala ni jedan diplomatski kanal sa Sirijom, za razliku od mnogih evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država koje diskretno održavaju kontakte sa vlastima ove zemlje.

Poslanici koji su se oglušili o zvaničnu liniju veruju da je na prvom mestu borba protiv Islamske države koja nastavlja sa pokoljima hrišćana u Siriji.

Od kada je islamistička organizacija napravila neočekivani proboj u Iraku i Siriji, u Evropi kao i u Sjedinjenim Američkim Državama jača uverenje da je Bašar El Asad manje opasan za stabilnost Bliskog istoka od Islamske države.

U Siriji se vodi građanski rat između pripadnika manjinskih šita, koje predstavlja vlast u Damasku, i sunita u opoziciji koje podržavaju zapadne zemlje. Pripadnici Islamske države koji se bore na strani opozicije iskoristili su sukobe da prošire uticaj i osvoje teritorije.

Francuski komentatori primećuju da bi približavanje Asadu značilo približavanje Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala