Džihadi Džon, programer iz zapadnog Londona

© Video screenshotIlustracija džihadiste
Ilustracija džihadiste - Sputnik Srbija
Pratite nas
Militant Islamske države poznat kao Džihadi Džon, koji se pojavljuje na video-snimcima odsecanja glava taocima sa zapada, identifikovan je. Reč je o, kako tvrde zapadni mediji, Mohamedu Emvaziju iz Londona, Britancu rođenom u Kuvajtu.

Islamista se prvi put pojavio na video-snimcima američkog fotoreportera Džejmsa Folija u avgustu prošle godine, a zbog britanskog akcenta prozvan je Džihadi Džon. Navodno je poreklom iz zapadnog Londona, a britanskim službama bezbednosti bio je ranije poznat.

Pojavljivao se i na video-snimcima pogubljenja zapadnih zarobljenika — američkog novinara Stivena Sotlofa, britanskih humanitaraca Dejvida Hejnsa i Alena Heninga, kao i američkog volontera Abdula Rahmana Kasiga, koji se ranije zvao Piter Kasig.

Sumnjalo se da taj 27-godišnji islamista ima veze sa somalijskom militantnom grupom Al Šabab.

Uprkos natpisima u medijima, britanske vlasti su odbile da komentarišu identitet džihadiste.

Ne potvrđujemo identitet bilo koga u ovoj fazi, niti dajemo informaciju o napredovanju protivterorističke istrage, naveo je u saopštenju komandant Antiterorističke jedinice londonske policije Ričard Valton.

Vašington post, pozivajući se na prijatelje Mohameda Emvazija, prvi je pisao o identitetu Džihadi Džona. Prema njihovim rečima, Mohamed se iz Kuvajta preselio u Britaniju kada mu je bilo šest godina, odrastao je u imućnoj porodici u zapadnom Londonu, a diplomirao je informacione tehnologije na univerzitetu Vestminster.

Veruje se da je prve probleme sa britanskim vlastima Emvazi imao u Tanzaniji 2009. kada ga je navodno privela policija i zadržala preko noći nakon što je u tu zemlju došao na safari. Post piše da je Emvazi potom otputovao u Amsterdam, pošto mu je uskraćen ulazak u Tanzaniju jer ga je pripadnik britanske tajne službe MI5 optužio da planira da pobegne u Somaliju da bi se priključio Al Šababu.

Nedugo posle ovog incidenta, Emvazi se preselio u Kuvajt, a veruje se da je radio za jednu IT kompaniju. Međutim, po povratku u Britaniju juna 2010. antiteroristička služba ga je pritvorila i sprečila da napusti zemlju. Pošto je pušten iz pritvora, smatra se da je nekako uspeo da tokom 2013. ode iz Britanije u Siriju, gde se povezao sa militantima Islamske države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala