Oliveru Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca

© AFP 2023 / Saša ĐorđevićOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžen je pritvor za još dva meseca i istovremeno je nastavljeno suđenje u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici za neka od najtežih krivičnih dela izvršena 1999. i 2000. godine.

Svedok Faik Hiseni rekao je danas da ga nije video na dan ubistava Albanaca 1999. godine, ali je dodao da zna da je Ivanović bio vođa jedne paravojne formacije.

Hiseni (62), radnik u rudniku Stari trg, jedanaesti je svedok na suđenju Ivanoviću i još četvorici Srba u Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Posle više puta postavljenog pitanja tužioca da li je video da su počinjeni zločini nad Albancima i da li je video Olivera Ivanovića da komanduje paravojnim snagama, svedok je odgovorio da nije, ali da veruje da je Ivanović bio vođa srpskog koordinacionog centra i da je imao oko 500 ljudi pod svojom komandom.

Rekao je da je video Olivera Ivanovića u uniformi na početku 1999. godine i 2000. godine i opisao da je to bila „plava jakna sa amblemom i donji deo trenerke“.

Na početku suđenja, advokat odbrane Nebojša Vlajić obavestio je Sudsko veće da je uložio prigovor zbog, kako je rekao, „prihvatanja i saslušanja nerelevantnih svedoka“. Vlajić je spomenuo i današnjeg svedoka Faika Hisenija, za koga je rekao „da nije bio na licu mesta (ubistva) aprila 1999. i 2000.godine“, i dodao da on „nema o čemu da svedoči“.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Suđenje: Ivanović nije viđen na dan ubistva Albanaca

Tužilac Cezari Mihalčuk je na to rekao da „iskazi svedoka imaju za cilj da dokažu da je Oliver Ivanović nosio uniformu i da je imao komandnu odgovornost za dešavanja 1999. i 2000. godine“.

Predsednica Sudskog veća Roksana Komša rekla je da iskaz današnjeg svedoka nije irelevantan i da će on biti saslušan, a u vezi sa ostalim svedocima očekuje odgovor Tužilaštva još danas.

Svedok je nakon ispitivanja tužioca rekao da ne želi da odgovara na pitanja odbrane Ivanovića, jer se ne oseća dobro, na šta je predsedavajuća sudskog veća rekla da je u obavezi da odgovara na pitanja.

Prekid postupka i odbacivanje optužnice jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom. - Sputnik Srbija
Nastavljeno suđenje Oliveru Ivanoviću

Advokat Nebojša Vlajić rekao je posle završenog ročišta da ono što svedoci izjavljuju nisu nikakvi dokazi.

„I današnji svedok iznosio je samo svoje predrasude i ubeđenja“, rekao je Vlajić.

Suđenje se nastavlja 11. marta, a planirano je da bude saslušano još sedmoro svedoka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala