Lekcije Balkana korisne za krize na prostoru OEBS-a

© AP PhotoIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić u Vašingtonu je izrazio uverenje da će u kontekstu kriza na prostoru OEBS-a, lekcije Zapadnog Balkana biti korisne u širem smislu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Trenutna bezbednosna kriza na prostoru OEBS-a ističe potrebu za dijalogom i pomirenjem. Iskustvo Srbije pokazuje da je moguće sačiniti pozitivnu agendu čak i kada smo suočeni sa velikim preprekama, usvajanjem pragmatičnog pristupa koji je ciljno orijentisan“, rekao je Dačić u izlaganju pred američkom Helsinškom komisijom.

Dačić je rekao da je OEBS posvećen zajedničkom angažovanju sa glavnim zainteresovanim stranama u Ukrajini u cilju ponovnog uspostavljanja mira i ostvarivanja stabilnosti u toj zemlji.

„Ne mislim da bi trebalo da pravimo kompromis nauštrb naših normi i principa. Naprotiv, moramo ih ponovo potvrditi i ojačati, kako bi ih bilo teže pogaziti“, rekao je predsedavajući OEBS-u.

Dačić je rekao da će se srpsko predsedavanje OEBS-u usredsrediti na suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, uključujući radikalizaciju mladih i fenomen stranih boraca.

Srpsko predsedavanje će učiniti sve da podrži članice OEBS-a u zaštiti univerzalnih vrednosti, a to su ljudska prava, tolerancija i nediskriminacija, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala