Novinari posmatrali povlačenje oružja

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Debaljcevu
Situacija u Debaljcevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ustanici Donjecke Narodne Republike (DNR) doveli su novinare Rojtersa kako bi im pokazali povlačenje teškog naoružanja s prvih linija fronta u istočnoj Ukrajini. Iz Kijeva tvrde da ustanici koriste primirje kako bi se ojačali za novo napredovanje vojske.

Novinari Rojtersa su na teritoriji koja je pod kontrolom ustanika posmatrali povlačenje deset kamiona koji su nosili topove kroz Makejevku u blizi Donjecka, ističući da je oružje krenulo iz Donjecka ka Amvrosijevku.

Blizu Amvrosijevka novinari Rojtersa videli su drugi konvoj, na kojem je bilo 14 topova, piše Rojters, prenosi B92.

Donjeck - Sputnik Srbija
Ukrajinska vojska i ustanici povlače naoružanje

Zvaničnik DNR Eduard Basurin rekao je da će 90 komada artiljerije biti povučeno u utorak, a različito naoružanje će biti povučeno u narednim danima, sve dok sva artiljerija ne bude sklonjena s fronta u skladu s mirovnim sporazumom. 

Prema njegovim rečima, nema planova za dalje vojno napredovanje. 

„To je to. Ne idemo dalje“, rekao je Basurin. 

On ističe da i dalje nameravaju da steknu kontrolu nad čitavom teritorijom dve pobunjene provincije, uključujući i luku Marijupolj koja je pod kontrolom Ukrajinaca, ali će to pokušati „pregovorima sa ukrajinskom stranom“. 

Vlasti u Kijevu ističu da su tvrdnje ustanika da povlače oružje „prazne reči“ i da iskorišćavaju period prekida vatre kako bi „ojačale svoje snage i prikupile municiju".

Zapadne zemlje nisu odustale od sporazuma o prekidu borbi, tokom kojih je ubijeno više od 5.000 ljudi. 

Ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke sastali su se u utorak u Parizu i podržali prekid vatre, obećavajući više sredstava koja bi omogućila da OEBS nastavi posmatranje primirja. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala