Srpkinja među „Marsovcima"

© Flickr / J.Gabás EstebanPlaneta Mars
Planeta Mars - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čelnici projekta „Mars 1" objavili su uži spisak od 100 kandidata u takmičenju za mesto jednog od finalna 24 „Marsovca" koji će za 10 godina otputovati na „četvrti kamen od sunca", bez mogućnosti povratka. Među njima se našla i srpska naučnica Ljubinka Nikolić.

Više od 200.000 ljudi prijavilo se pre dve godine za učešće u projektu holandske neprofitne organizacije „Mars 1", koja planira da za deset godina pošalje prvu ljudsku ekspediciju na Mars. U užoj selekciji od 100 kandidata našla se i srpska naučnica Ljubinka Nikolić, koja za Sputnjik kaže da se trenutno pravi podela kandidata u više grupa prema njihovim sklonostima, i do kraja godine će početi da se snima televizijski rijaliti program. Nakon toga će se napraviti konačni odabir od 24 čoveka, a oni će će početi sa dugogodišnjim pripremama za bespovratni put na Mars.

„Pripreme će biti iste koje NASA koristi kada šalje astronaute u svemir i trajaće 8 godina. Svako od nas će morati da zna da pruži prvu pomoć, svi će morati da poznaju medicinu, ali i poljoprivredu, odnosno, kako se pravi i održava staklena bašta. Takođe, svi ćemo morati da znamo da popravljamo mašine i aparate koje ćemo koristi na Marsu. Pored toga, svako će morati da zna da primeni svoju struku u novom okruženju, a s obzirom da sam ja geolog, moraću da poznajem i geologiju Marsa. Pripreme će biti veoma zahtevne i podrazumevaće, kako psihičke, tako i fizičke vežbe pre nego što odemo na put“, izjavila je za Sputnjik Ljubinka Nikolić.

Pored Ljubinke, među kandidatima našla se i dvadesetčetvorodogišnja Megi Lu, student astrofizike iz Birmingema, koja planira da bude prva žena koja će se poroditi na marsu.

„Mislim da je fantastično biti prva žena koja će roditi bebu na Marsu. Trenutno niko ne zna kako će gravitacija, koja je tri puta manja nego na zemlji, imati uticaj na fetus. Mars možda i nije baš najbolje mesto gde se odgaja beba, ali da bismo uredili život na Crvenoj planeti, onda bi se moralo to jednom dogoditi“, smatra ova studentkinja.

Misija „Mars 1“ sastoji se od nekoliko kargo misija, koje prethode putovanju ljudi, kako bi se pripremilo naselje koje bi moglo da obezbedi život na Crvenoj planeti, kao i postavljanje komunikacionih satelita. Inače, sam put do Crvene planete trajaće šest meseci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala