Putin: Francuska i Nemačka iskreno za kompromis oko Ukrajine

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik RF Vladimir Putin
Predsednik RF Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Francuske i Nemačke iskreno pokušavaju da pronađu kompromis koji bi omogućio prekid sukoba u istočnoj Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Oni imaju iskrenu želju da pronađu kompromisna rešenja koja bi dovela do konačog razrešenja sukoba", kazao je Putin za prvi kanal Ruske televizije i dodao da protokol iz Minska uključuje decentralizaciju snaga u Ukrajini i objašnjava šta se pod tim podrazumeva.

On je rekao i da je stekao utisak da partneri (Francuska i Nemačka) više imaju poverenja u Rusiju nego što ga nemaju i da, u svakom slučaju, veruje u njihovu iskrenost.

Putin je ponovo istakao značaj implementacije Minskog sporazuma koji je postignut 12. februara u okviru "Normandijske četvorke" (Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka), dodajući da će se, ako Minski sporazum bude implementiran, situacija postepeno normalizovati.

Putin je kao "potpunu besmislicu" odbacio tvrdnje Porošenka i lidera Službe bezbednosti Ukrajine Valentina Nalivajčenka da je Vladislav Surkov, pomoćnik ruskog predsednika, bio umešan u tragične događaje koji su se prošle godine odigrali u Kijevu.

Sergej Lavrov i Džon Keri na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti - Sputnik Srbija
Keri i Lavrov razmatrali sprovođenje Minskog sporazuma

Ruski predsednik je danas upozorio ukrajinsku vladu da ne prebacuje krivicu na Rusiju za svoje vojne poraze u Donbasu.

"Izuzetno je loše što pokušavaju da opravdaju svoj poraz i da okrive Rusiju za to", rekao je Putin.

Ruski predsednik je odbacio „apokaliptični scenario" za Ukrajinu.

Govoreći o Krimu, predsednik je pozvao međunarodnu zajednicu da poštuje odluku ove oblasti da se ponovo pripoji Rusiji.

"Što se tiče nacionalnosti, građani Krima su doneli svoj izbor (kada su glasali da se pripoje Rusiji) i on treba da se poštuje. Rusija to ne može drugačije da tretira", rekao je on.

Kao komentar Porošenkove izjave da Kijev planira da ponovo uspostavi kontrolu nad Krimom, Putin je rekao kako su takve akcije po prirodi osvetoljubive.

Istakao je da Ukrajina, kao velika evropska zemlja, treba da se skoncentriše na "jačanje ekonomije i društvenog sektora, i popravljanje odnosa sa jugoistočnim delom zemlje".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala