Stižu kritike: Da li je „Ida“ zaslužila Oskara (video)

© AFP 2023Pripreme za dodelu Oskara
Pripreme za dodelu Oskara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Počasni predsednik Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI) Andrej Plahov izjavio je da je razočaran odlukom Američke filmske akademije da Oskara za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja dodeli poljskom filmu „Ida“. Po njegovom mišljenju, „Levijatan“ Andreja Zvjaginceva mnogo je moćniji od poljskog ostvarenja.

„Jedno od mojih razočaranja tiče se ’Levijatana‘. Smatram da je taj film zaslužio Oskara. Ovaj film je po razmerama iskazanog moćniji od ’Ide‘, ali ne odlučujem ja“, izjavio je Plahov.

Prema mišljenju kritičara, tema holokausta, obrađena u „Idi“, odigrala je ulogu u odluci da ovaj poljski film dobije Oskara, ali taj film je imao šanse da pobedi i nezavisno od toga.

87. dodela Oskara - Sputnik Srbija
„Čovek ptica“ dobitnik Oskara za najbolji film

Radnja crno-belog filma „Ida“ odvija se u Poljskoj šezdesetih godina prošlog veka. Mlada iskušenica pred zavetovanjem saznaje da ima jevrejsko poreklo i to je navodi da istražuje prošlost svoje porodice, sebe i svoju životnu misiju.

„Svaka odluka je u određenom smislu politička… To je poljski film, što takođe nije bez značaja, u njemu se zadire u temu odnosa među Poljacima i Jevrejima u vreme Drugog svetskog rata, ovde ima mnogo aktuelnog i važnog za današnjicu. Ali politički aspekt ne treba preuveličavati, video sam poljski film ’Koloski‘ koji se bavi sličnom temom i on mi se čini jačim od ’Ide‘, ali pobedila je ’Ida‘, prosto su se srećno namestile karte“, rekao je Plahov.

Kritičar je dodao da je, pored „Levijatana“, drugo razočarenje za njega odsustvo glavnih nagrada za film „Odrastanje“ Ričarda Linklejtera.

„Smatram da je to izuzetan eksperiment, koji unapređuje filmski jezik. Mislio sam da će nagradu dobiti makar reditelj, ali je to priznanje dobio ’Čovek ptica‘. Ja bih nagradio Linklejtera, ali to je odluka članova Akademije i ona je takva kakva je“, zaključio je Plahov.

Film „Levijatan“ je priča zasnovana na biblijskoj priči o Jovu kroz prizmu savremene Rusije. Radnja se dešava na severu zemlje. Život glavnog junaka ruši se pod uticajem okolnosti, s kojima on nije sposoban da izađe na kraj. Glavnu ulogu u filmu tumači Aleksej Serebrjakov.

Pobednik Kanskog festivala i dobitnik „Zlatnog globusa“, film „Levijatan“ već je dobio impozantan broj nagrada. Film je osvojio glavne nagrade na 58. Londonskom filmskom festivalu, festivalu u Minhenu, glavnu nagradu Festivala evropskog filma u Paliću, glavnu nagradu festivala u Egiptu.

Pobednik 87. dodele Oskara, koja je održana u nedelju 22. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, jeste film „Čovek ptica“ meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua. Film je osvojio još tri Oskara: za najbolju režiju, originalni scenario i najbolju fotografiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala