LSV ruši vojvođansku Vladu?

© WikipediaNenad Čanak
Nenad Čanak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je ideja te stranke da u direktnom kontaktu s liderima Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara pokušaju da se prevaziđu problemi u pokrajinskoj vladi i dodao da "neće biti ni Vlade Vojvodine ako ne bude dogovora".

"Ideja LSV je da pokušamo da u direktnom kontaktu tri lidera (LSV, SVM, DS) prevaziđemo sve probleme, jer mislimo da je interes građana Vojvodine na prvom mestu. Pokušaćemo da se dogovorimo, prevaziđemo otvorena pitanja i ja sam optimista. Ukoliko ne bude dogovora neće biti Vlade Vojvodine", kazao je Kostreš novinarima u parlamentu.

Povodom optužbi predsednika Skupštine Vojvodine i predsednika SVM Ištvana Pastora da LSV stoji iza smene direktorke Vojvodinašume Marte Takač, koja je bila kadar SVM-a, i imenovanje novog vršioca dužnosti direktora Aleksandra Obradovića, Kostreš je rekao da ne razume zbog čega se smena "toliko politizuje".

Kostreš je podsetio da je Apelacioni sud doneo odluku i da je Vlada u skladu sa zakonima imenovala novog v.d. direktora Aleksandra Obradovića koji nije član nijedne stranke.

"Možda je to izgovor da bi se izašlo iz vojvođanske administracije. Očigledno je da ta administracija i vladajuća koalicija imaju određene probleme, ali mi smo spremni da se sva pitanja otvore i pokušamo da nađemo rešenje", naveo je Kostreš. 

Ako se Takač ne vrati, SVM napušta koaliciju

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da će prihvatiti poziv predsednika LSV Nenada Čanka na razgovore o funkcionisanju vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, pod uslovom da pre toga Marta Takač, kao kadar SVM-a, bude vraćena na funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća Vojvodinašume.

Pastor je za agenciju Beta rekao da će SVM napustiti vladajuću koaliciju ako danas ili sutra ne bude rešeno pitanje imenovanja direktora Vojvodinašuma.

"Odazvaću se ako bude bilo smisla da to činim. A biće smisla ukoliko se pre tog sastanka reši pitanje oko imenovanja vršioca dužnosti direktora Vojvodinašuma", rekao je Pastor.

"Ako se to desi, onda će to biti poruka da je za naše sadašnje koalicione partnere SVM prihvatljiv partner. Ako se to ne desi, mi ćemo to shvatiti kao signal da nismo potrebni u parlamentarnoj većini. Onda ćemo istupiti iz parlamentarne većine. Nezavisno od toga, parlamentarna većina će postojati, sa Demokratskom strankom, LSV-om i kadrovima iz Tadićeve stranke", rekao je Pastor.

Pokrajinska vlada je prošle nedelje za vršioca dužnosti Vojvodinašuma imenovala Aleksandra Obradovića, umesto Marte Takač, koja je na toj funkciji bila od 2004. godine.

Na smeni Marte Takač insistirao je LSV, koji se pozvao na presudu Apelacionog suda koji je 23. januara ustanovio da Marta Takač nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je bila zatražena u javnom konkursu za direktora Vojvodinašuma.

Pastor je ocenio da taj argument LSV ne stoji jer odluka Apelacionog suda "nije problematična" i dodao da je odluka Pokrajinske vlade o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora bila "iznuđena".

Prema njegovim rečima, na sednici Pokrajinske vlade, na kojoj je imenovan novi v.d. direktora, prekršena su sva pravila u funkcionisanju vojvođanske vlade i iznuđene su odluke oko Vojvodinašuma, koje su "pravno ništavne ili u toj meri falične da se ne mogu prihvatiti pa se moraju poništiti".

Pastor je rekao da pozicija direktora Vojvodinašuma "pripada" SVM-u i da je predlog te stranke da na tu poziciju ponovo bude imenovana Marta Takač.

Predsednik DS Bojan Pajtić prihvatio je prethodno danas Čankov poziv na razgovor o otvorenim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine.

On je dodao da mu je žao što javnost vrlo često prisustvuje "varničenju" između LSV i SVM.

Čanak je danas uputio pismo Pajtiću i Pastoru za sastanak u prostorijama LSV, u petak, 27. februara u 12 sati.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala