Džihadisti digli u vazduh biblioteku u Mosulu

© Sputnik / Andrej Stenjin / Uđi u bazu fotografijaIslamska država
Islamska država - Sputnik Srbija
Pratite nas
Militanti ekstremističke organizacije Islamska država digli su u vazduh centralnu biblioteku u drugom po veličini gradu u Iraku – Mosulu, koji se nalazi 400 km severozapadno od prestonice Bagdada, saopštilo je arapsko internet-izdanje „Elaf“. Mosul se od jula prošle godine nalazi pod kontrolom oružanih jedinica ID.

Kako je ispričao Ganem at Tan, direktor mosulske biblioteke, eksplozija je izazvala veliki požar koji je zahvatio sve prostorije trospratnog zdanja. U biblioteci, koja se smatra najstarijom u zemlji, militanti ID su napravili lomaču od knjiga i rukopisa koji predstavljaju kulturno nasleđe Iraka. Ukupno je uništeno oko 10 hiljada tomova, među kojima su najređi ekzemplari iz kulture, filozofije, arapske istorije i na stotine rukopisa.

Prema svedočenjima očevidaca, ID ciljano uništava biblioteke na čitavoj teritoriji koju kontroliše. Prema rečima Adela el Fahdauja, člana Saveta provincije Anbar, samo poslednjih nedelja radikalni islamisti iz ID su u njoj porušili nekoliko biblioteka, dok je zapaljeno više od 100 hiljada knjiga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala