Aranžman sa MMF-om dobar signal investitorima

© AFP 2023Kirsten Lagard generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda
Kirsten Lagard generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda danas posle podne će na sastanku u Vašingtonu doneti odluku o aranžmanu iz predostrožnosti sa Srbijom. Stručnjaci očekuju pozitivan odgovor i ističu da će to biti pozitivan signal svima da je Srbija na dobrom reformskom putu.

Ekonomista Ljubomir Madžar slaže se da su aranžmani sa MMF-om povoljni i napominje da se na taj način dobijaju izvesna rezervna sredstva koja mogu da posluže u nepredvidivim situacijama.

„Važnije od toga je da takav aranžman povećava ugled Srbije u međunardnoj finansijskoj javnosti, pogotovu kad je reč o stranim investitorima. Oni zemlju, pored ostalog, cene i po tome kakve odnose ima sa međunarodnim finansijskim organizacijama. To isto tako može da doprinese da novi zajmovi koji će morati da se dižu na međunarodnom tržištu budu povoljniji jer to smanjuje percepciju rizika naše zemlje“, navodi Madžar za Sputnjik.

Premijer Vučić onima koji pomišljaju da novac od aranžmana može otići u potrošnju poručuje da zaborave na tu opciju, posebno jer je plan da se deficit budžeta u narednim godinama smanjuje.

Madžar, međutim, kaže da se ne može tvrditi da se neće posegnuti za sredstvima iz aranžmana MMF-a.

„Naš budžet je jako napet. Predviđeni deficit je prilično velik, ali će stvarni budžetski deficit biti još veći i računam da iz tog pritiska može proisteći iskušenje kom se neće moći odoleti, iskušenje da se delimično upotrebe ta sredstva. Ako se to i desi, biće upotrebljena za nešto što je visoki prioritet“, zaključuje Madžar.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija očekuje aranžman sa MMF-om

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić, gostujući na Radio-televiziji Srbije, podsetio da je misija MMF-a pre tri meseca boravila u Beogradu i dala zeleno svetlo za novi aranžman.

„Na Bordu je danas da proceni da li dobijamo aranžman. Očekujemo pozitivnu odluku", istakao je Savić.

Prema njegovim rečima, odobravanje aranžmana sa MMF-om bio bi dobar siglnal svima, i domaćim i stranim investitorima, da je Srbija na dobrom reformskom putu.

„Saglasnot MMF-a sa onim što se radi na reformama je u ovom trenutnku snažan signal da ono što se dešava ide u dobro pravcu", naveo je on.

Savić je podsetio da je Evropska centralna banka „olabavila" svoju politiku i da će odobriti određenu količinu novca, koja će moći da bude usmerena ka Srbiji, ako percepcija stanja u zemlji bude dobra.

Predsednik Saveta NBS podsetio je da su prve reforme izvršene kada su prošle godine promenjeni Zakon o radu i Zakon o privatizaciji, a drugi paket reformi kada se počelo sa procesom fiskalnog prilagođavanja.

„Ovo je zeleno svetlo za ono što je urađeno i garancija onoga što je ključno za nas — fiskalne strategije koju treba spovesti i reforme javnih preduzeća, za šta će i Svetska banka dati podršku", istakao je Savić.

Kako kaže, zeleno svetlo će značiti i mogućnost priliva sredstava koja su obezbeđena, ali su do sada bila uslovljena.

Prema njegovim rečima, aranžman sa MMF-om biće podsticaj, ali i velika odgovornost da se na reformama istraje do kraja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala