Srbija može samo uspešno da posreduje u ukrajinskoj krizi

© Sputnik / Sergej Kuznecov / Uđi u bazu fotografijaDačić: delegacija iz Prištine posle dugih i teških razgovora odustala od toga na čemu su insistirali
Dačić: delegacija iz Prištine posle dugih i teških razgovora odustala od toga na čemu su insistirali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iluzorno je verovati da Srbija može da reši krizu u Ukrajini, poručio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koja predsedava OEBS-u.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je iluzorno verovati da Srbija kao zemlja koja predsedava OEBS-u može da reši krizu u Ukrajini, ali je dodao je može uspešno da posreduje.

Naša uloga nije istorijska, ali mi kao prijatelji i jednih i drugih, možemo da pomognemo da lakše dođe do dogovora, rekao je Dačić novinarima posle sastanka u Beogradu s predstavnicima LGBT organizacije Labris.

On je kazao da su se za sada svi pohvalno izjasnili o tome kako Srbija predsedava OEBS-u i naglasio da je to veliki izazov, ali i velika šansa da se Srbija postavi kao veliki igrač na međunarodnoj političkoj sceni.

Dačić je rekao da sporazum iz Minska o rešavanju krize u Ukrajini još nije počeo da se primenjuje, jer nije ispunjen osnovni uslov — prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja.

Tek kada taj uslov bude ispunjen, OEBS će moći da preuzme svoje obaveze i kao mirovna misija verifikuje prekid vatre, a potom i posreduje u dogovaranju i održavanju lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku, kao i promeni Ustava Ukrajine, naglasio je Dačić.

Dačić je podsetio da će se sutra održati sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Ukrajini, kao i da će se tim povodom 26. februara sastati sa američkim sekretarom Džonom Kerijem.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala