Grčka i EU, ko je pobednik pregovora?

© Flickr / Mick BackerEU i Grčka
EU i Grčka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka je u petak na sastanku u Briselu pretrpela poraz, iako je njen ministar finansija Janis Varufakis proglasio svoju „pobedu“ u „borbi“ sa ostalih 18 ministara zemalja evrozone, piše Blumberg, prenosi agencija Beta.

 Varufakis je na Fejsbuku posle pregovora s kolegama iz evrozone napisao: „Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, potom se bore protiv tebe, a zatim pobediš“.

Grčki ministar finansija je nakon sednice novinarima rekao da je Grčka „skinula ludačku košulju koju joj je navukla prethodna vlada“.

„Kombinovali smo dve obično kontradiktorne stvari, logiku i ideologiju i dokazali da je moguće poštovati i demokratiju i obaveze“, rekao je Varufakis.

On je tokom većeg dela konferencije za novinare govorio na grčkom, uz obrazloženje da ne veruje prevodiocima, a tokom govora izražavao se veoma slikovito.

„Ponekad je neophodno vezati se za jarbol da bi čovek odoleo pesmi sirena“, izjavio je on, ističući da je Grčka tokom teških pregovora ostala uspravna i verna interesima običnih građana i da je odbila zhteve da smanji penzije i poveća porez na dodatnu vrednost.

„Mi ćemo diktirati tempo reformi i osloboditi se zloćudnog tumora koji nas je dosad gušio“, obećao je Varufakis, zaključujući konferenciju za medije rečima da je vreme da se krene na posao.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Dogovor pao - još četiri meseca pomoći Grčkoj

Grčka se, piše Blumberg, odmeravala sa čak „18 protivnika", te su oni, što se i očekivalo, izašli sa sastanka kao „veliki pobednici".

Evrogrupa je odlučila da EU, Centralna evrpska banka i MMF i dalje budu nadzornici Grčke u sprovođenju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je iz svega dobila samo to što se oni ubuduće neće nazivati „trojkom".

Evrogrupa je obezbedila saglasnost Grčke za produžavanje postojećeg programa mera koje prate sporazum o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je izvojevala da se to više ne naziva „programom".

Grčkoj je postavljen rok do ponedeljka da predloži niz finansijskih mera čije će uspešno sprovođenje biti uslov za reviziju Sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, koju je ona tražila.

Ukoliko te mere štednje, koje Grčka može da odabere sama, budu uspešne, ona bi mogla da dobije saglasnost evrogrupe da joj se umanji obaveza da ove godine sufict budžeta poveća na tri odsto, koliko je ranije utvrđeno.

Evrogrupa je u petak u Briselu odlučila da novac, koji je do sada Grčkoj bio na raspolaganju u Fondu za finansijsku stabilnost, ubuduće bude pod nadzorom Centralne evropske banke, kako bi se osiguralo da će biti dat samo grčkim bankama, za refinansiranje, ali ne i grčkoj državi. Grčka država će u tom pogledu biti „samo posmatrač", piše Blumberg.

Iako može izgledati da je Grčka od evrogrupe dobila veoma malo, ministar Varufakis je dobio mogućnost da kod kuće kaže da je postigao sve što je bilo moguće, a to je, zaključuje Blumberg, ipak mnogo za zemlju koja smatra da je poslednjih godina „dobila mnogo udaraca" od svojih evropskih partnera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala