Uskoro lakše do posla u Rusiji

© REUTERSSvi radnici Trepče primaju naknade za nezaposlene Vlade Srbije, a veliko opterećenje predstavljaju radnici koji su proterani sa svojih radnih mesta južno od reke Ibar.
Svi radnici Trepče primaju naknade za nezaposlene Vlade Srbije, a veliko opterećenje predstavljaju radnici koji su proterani sa svojih radnih mesta južno od reke Ibar. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija planira da, sklapanjem bilateralnih sporazuma sa Srbijom, omogući srpskim državljanima određene povlastice i olakša proceduru pri zapošljavanju u toj zemlji.

U toku su pregovori dveju zemalja i uskoro se očekuje i potpisivanje sporazuma o međusobnom penzionom osiguranju“, rekao je ministar za rad i zapošljavanje u srpskoj Vladi Aleksandar Vulin za Sputnjik.

Sporazum sa Rusijom o međusobnom penzionom osiguranj, regulisao bi pitanje priznavanja radnog staža koji bi naši radnici ostvarili dok su profesionalno angažovani u toj zemlji.

Vulin kaže da se sa ruskom stranom razgovara i o međusobnim sporazumima o zdravstvenom osiguranju i položaju radnika, a ti me bi se regulisao i problem neprijavljenih radnika.

Aerodrom Nikola Tesla - Sputnik Srbija
Srpski radnici se vratili iz Sibira

Bitno je da obe strane zanaju da li i kada dolazi veća grupa radnika, da li dobijaju ili ne dobijaju radne dozvole, i da to može da se radi isključivo preko odgovarajućih licnciranih agencija, istako je Vulin.

Bilateralni sporazum sa Rusijom onemogćio bi brojne zloupotrebe, ističe Vulin, a radnicima bi doneo dodatnu sigurnost.

Ministar veruje da će se tako ova oblast značajno regulisati, a obe zemlje će znati kako je radnik otišao, ko ga je poslao i kako je obezbeđen.

Kada dobijete radnu dozvolu, imate garanciju za odgovarajuće uslove rada, kao i da će se neko brinuti o vama, a zna se i kakva su vam prava i obaveze, poručuje Vulin

On tvrdi da bi sporazum doveo i do bolje zaštite na radu, jer bi inspekcije rada dveju zemalja bile u komunikaciji i mogle da postupe po prijavi radnika iz Rusije ili Srbije.

Tako bi se izbega zlonamerna interpretiranja — da sve što se desi, dešava se jer se nešto nalazi u Rusiji. To može da se desi i bilo gde u svetu, ali to ne govori o zemlji, već o nesavesnom poslodavcu, pojedincu, govori o onome ko je te radnike mimo zakona odveo na rad, kazao je ministar.

On je dodao da Srbija i Rusija odlično sarađuju, a da je dobar tok pregovora dveju zemalja o što povoljnijem položaju radnika, potvrdila i zamenica šefa ruske Federalne migracione službe Jekaterina Jegorova.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala