Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o kontroli medija

© Flickr / Carolyn TirySrbija po slobodi medija pala za 13 mesta
Srbija po slobodi medija pala za 13 mesta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je Vladi Srbije danas dostavio Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, koji će za sedam dana biti objavljen na njihovom sajtu.

U Izveštaju se analizira vlasnička struktura medija, vlasništvo države u medijima, kontrola medija kroz različite modele finansiranja, funkcionisanje regulatornih tela, kao i fenomeni tabloidizacije, cenzure i autocenzure.

Savet je podsetio da je septembra 2011. godine Vladi dostavio Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji u kojem je ukazano na netransparentnost medijskog vlasništva, ekonomski uticaj državnih institucija na rad medija kroz različite tipove budžetskih davanja, kao i na problem RTS-a koji je, kako je navedeno, umesto javnog servisa imao ulogu servisa političkih stranaka i vladajućih elita.

Cenzura - Sputnik Srbija
Cenzura u Srbiji lako dokaziva, tvrde Reporteri bez granica

Taj izveštaj, po oceni Saveta, nije dobio odgovarajuću pažnju u medijima.

U 2014. godini Savet je poslao dopise na adrese više od trideset institucija i prikupio obimnu dokumentaciju na osnovu koje je urađen Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, dostavljen Vladi.

Kao i u prethodnom izveštaju, Vladi su date preporuke za razrešenje uočenih problema, navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala