Srbija i Albanija zajedno će graditi puteve i pruge

© Pres: Vlada SrbijeZorana Mihajlović Sastanak radne grupe
Zorana Mihajlović Sastanak radne grupe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je da radna grupa Srbije i Albanije danas u Beogradu razmatra projekte izgradnje pruge i autoputa koje će premijeri dve zemlje u maju predstaviti Evropskoj komisiji.

Kako se navodi, Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da je infrastrukturni razvoj uslov privrednog razvoja i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Mi ćemo danas već imati okvirne dogovore oko infrastrukturnih projekata koji se tiču autoputa Niš—Priština—Tirana sa izlaskom na luku, kao i rekonstrukcije pruge Beograd—Bar, ali sa jednim krakom ka Albaniji i lukama. Za desetak dana ćemo se ponovio sastati u Tirani, izjavila je ministarka, dodavši da će u te razgovore biti uključeni i predstavnici Crne Gore i Prištine.

U saopštenju se naglašava da je Zorana Mihajlović uoči sastanka radne grupe istakla da projekti za izgradnju autoputa i pruge koštaju skoro dve milijarde evra, i da će se, pošto je to veliki iznos, dve zemlje fokusirati na prioritete.

Ona je navela da će tek biti razmotreno kako će se ti projekti finansirati, s obzirom na to da Srbija i Albanija nemaju dovoljno novca i ne mogu više da se zadužuju, dok Srbija ima strateška partnerstva sa pojedinim zemljama, pa bi i tako mogla da obezbedi novac.

Prema rečima Mihajlovićeve, stručnjaci radne grupe uskoro će imati precizniju procenu vrednosti ukupnih investicija.

Taj autoput nije alternativa Koridoru 11 (autoputu od Beograda do Crne Gore), on je za nas jako važan zato što ćemo ga vezati na takozvani 'Plavi koridor'  Jadransko-jonski autoput koji prolazi kroz Albaniju, naglasila je Mihajlović.

U saopštenju se dodaje da je ministarka, koja je i podpredsednica Vlade Srbije, navela da će do 1. marta biti pripremljen dokument koji će premijeri dve zemlje predstaviti EU, kao i da je za izradu studija potrebno najviše šest meseci.

Razmotrićemo načine finansiranja sa EU, da li će jedan deo studija biti od strane EU ili sa strateškim partnerima, kazala je ona, dodajući da je važno da imamo pripremljene projekte.

Podsetila je da je pre desetak dana u Tirani formirana radna grupa koja se bavi infrastrukturnim projektima.

Radna grupa je formirana nakon dogovora premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, u avgustu prošle godine, kada su u Berlinu predstavljeni projekti od regionalnog značaja.

Ona je rekla da Srbija ima korektne odnose sa Tiranom, kao i da sve zemlje regiona mogu da se povezuju ekonomijom i infrastrukturom.

Mihajlovićeva je istakla da će Srbija insistirati da najmanje 50 odsto srpskih firmi učestvuje u svim velikim infrastrukturnim projektima.

Zakon o kapitalnim investicijama je već pripremljen i ulazi u javnu raspravu, što znači da će svi projekti od državnog interesa odmah imati rešeno pitanje eksproprijacije i taj zakon će predvideti obavezu učešća srpskih firmi i kao izvođača, a ne samo kao podizvođača, dodala je Mihajlovićeva.

Kako se naglašava u saopštenju, Srbija planira rekonstrukciju pruge Beograd—Bar sredstvima ruskog kredita i za trasu priključka sa Albanijom postoji nekoliko varijanti, a glavna je preko Podgorice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala