Moskva najavila spektakl: Kusturica i Bregović nastupaju zajedno

© AFP 2023Emir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Emir Kusturica i Goran Bregović prvi put će zajedno održati veliki koncert u Rusiji.

Kusturica i Bregović nastupiće na sceni moskovskog Državnog kremaljskog dvorca u četvrtak sa „svom ciganskom hrabrošću i šikom", saopštili su organizatori.

Kako se navodi, ruska muzička kritika i javnost smatraju da je ovo istorijski događaj, koji ne bi smeo da se propustiti:

„Dva velika Balkanca izaći će na scenu Državnog kremaljaskog dvorca kako bi rekli nešto o novoj evropskoj civilizaciji koja je utisnuta u njihove zajedničke radove".

U saopštenju organizatora se dodaje da Kusturica i Bregović nikada ranije nisu zajednički nastupali u Rusiji na istoj sceni.

„Balkanske melodije i slobodoljubivi ciganski duh, lirika koja se lepi za dušu — to je muzički svemir u kojem nema mesta za tugu i potištenost". A u Rusiji Emira Kusturicu i Gorana Bregovića razumeju bolje nego bilo gde u svetu.

U saopštenju se podseća da je Kusturica kao kinematograf osvojio više od 20 svetskih prestižnih nagrada, od Kana do Venecije i Berlina. Njegova grupa „The No Smoking Orchestra" snimila je 12 albuma i često nastupa po svetu.

Bregović je bio frontmen grupe „Bijelo dugme", ali je postao prepoznatljiv u svetu po muzici koju je radio za filmove. Osim filmova Kusturice „Dom za vešanje", „Arizona drim" i „Andergraund", pisao je muziku i za film „Kraljica Margo", ali i ruski blokbaster „Turski gambit".

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala